0
0
GÅ TILLBAKA

Michelinstjärnkocken: Säkrare på restaurang än hemma

5 månader sedan
Michelinstjärnkocken: Säkrare på restaurang än hemma

Den franska stjärnkocken Alain Ducasse, innehavare av hela 19 Michelinstjärnor, resonerar kring riskerna att äta på restaurang under den rådande pandemin. Stjärnkocken är av åsikten att det är säkrare att äta på en restaurang än att laga mat hemma. Kan det stämma? Låt oss titta närmare på stjärnkockens resonemang.

Den franska kocken, som nuvarande har flest Michelinstjärnor i världen, anser att det är säkrare att äta på en restaurang. Där är alla kockarna utbildade i säker livsmedelshantering. Om du däremot beger dig ut till närmaste stormarknad för att handla dina matvaror, riskerar att stöta på människor utan masker.

“Potentiellt viralt minfält”

Stjärnkocken fortsätter med att säga att stormarknaden är “ett potentiellt viralt minfält” med all hantering som behövs längs med hela leveranskedjan. Det uppskattas nämligen att varje frukt köpt i en stormarknaden har hanterats av minst sex personer.

I en restaurangmiljö däremot kommer råvarorna oftast direkt från producenten, vilket drastiskt reducerar antalet händer som det passerar genom. Kockar som är högt utbildade inom livsmedelssäkerhet, menar stjärnkocken att du förmodligen kan lita på mer än du kan lita på ditt eget kök.

“Gradvis och ansvarsfull”

“Det är bättre att äta på en restaurang som vidtar alla försiktighetsåtgärder än hemma där du måste åka till din lilla lokala stormarknad där människor stöter på varandra, berör matvarorna och där inte alla bär masker,” sa den franska kocken till nyhetsbyrån Agence France-Presse i en intervju. Stjärnkocken fortsatte med att kräva en ”gradvis och ansvarsfull” återöppning av restauranger och konstaterade att nedstängningen världen över varit ”katastrofal” för branschen. “Detta kan bara pågå i några veckor till,” sa kocken till AFP.

Alain Ducasse

Bild på Djäknebergets restaurang i Västerås.

 

Höga krav på Sveriges restauranger

Vad gäller Sveriges restauranger föreskriver Folkhälsomyndigheten, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela Sverige behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av coronaviruset. Detta skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

“Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma. Gästerna ska kunna hålla avstånd mellan varandra.”

“Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor”, uppger Folkhälsomyndigheten.

Vad drar vi för slutsatser av allt detta? Jo, det kan faktiskt vara så att den franska stjärnkocken har en poäng i det han påstår. Med ett stort eget ansvar kan det finnas stora fördelar med att stötta våra lokala restauranger!

Restauranger
covid19
alain ducasse
äta ute
ansvar