2
0
GÅ TILLBAKA

Friluftsområdet ser en ökning av besökare

5 månader sedan
Friluftsområdet ser en ökning av besökare

I samband med spridningen av coronaviruset har många företag drabbats av att färre människor är i rörelse jämfört med förut. En bransch som drabbats väldigt hårt är restaurangbranschen. I denna artikel-serie möter vi restaurang- och caféägare som berättar om hur coronaviruset påverkat deras verksamhet och hur de ser på framtiden. Per Fredin som driver Björnögården berättar mer om hur de senaste veckorna sett ut.

“Även om det inte väger upp för förlusterna…”

– Vi har påverkats på två sätt, vår största inkomstkälla under vår och sommar är ju konferensaktivitet. Och konferenser och företagsevent har ju helt avstannat nu, vilket vi såklart känner av. Det har lett till att vi har fått säga upp de tre anställda vi har. Däremot så ser vi ett stort antal besökare ute på Björnön som friluftsområde. Där har vi sett en ökning av besökare i vårt café, eftersom att det är många som prioriterar att ta sig ut i friska luften. Eftersom att allt fler är hemma nu så märker vi att allt fler passar på att njuta ute i naturen och de kan då unna sig en lunch eller fika hos oss samtidigt, berättar Per.

– Vad gäller statens åtgärder så har vi fått korttidspermittera och säga upp personal, för att kunna klara ekonomin. Jag väljer ändå att se det positiva, att besöken hos vårt café har ökat något. Även om det inte väger upp för förlusterna, så är det fint att se. Sen har ju vi en av de större uteserveringarna i Västerås. Överlag så är det även glest mellan borden för det är så det ser ut hos oss. Så här kan gästerna ta sin fika eller lunch utan någon oro, säger Per.

Stöttande gäster och glada besökare

– Vi ser att många är väldigt glada över att vi fortsätter ha öppet. Många är också väldigt stöttande när de hör att det är tufft och kärvt. Vi ser att framför allt våra stamkunder är oss väldigt trogna och ofta kommer på besök, vilket såklart betyder väldigt mycket för oss, berättar Per.

Spännande friluftsaktiviteter på Björnögården

– Vi har turen att vi har flera ben att stå på så att säga. Vi har alla möjliga aktiviteter hos oss såsom höghöjdsbanan, höjdskräcken och mountainbiking. Våren börjar tidigt och vädret har varit bra. Eftersom att de flesta håller sig på hemmaplan så ser vi att frilufts aktiviteterna blivit mer populära. Och efter sådana aktiviteter så kan man vila lite och ta en fika hos oss, säger Per.

– Har man inte varit hos oss tidigare så rekommenderar jag verkligen att man åker ut till Björnön. Det finns frisk luft och man kan gå i spåren utan att behöva trängas med folk. Det är otroligt vacker natur här. Vill man sedan avsluta med en fika på vår veranda här så är man såklart varmt välkommen. Vill man så kan man också utnyttja våra program med allt från mountainbike, kajak, kurser och uthyrning. Kajaksäsongen har inte dragit igång ännu men det kommer! Och vi ska komma ihåg att detta är aktiviteter som man absolut kan göra med distansering till andra. Vi ser gärna att man bokar innan men vi har så pass mycket utrustning att man absolut är välkommen på drop in, berättar Per.

Synen på framtiden

– Först handlar det ju bara om att kämpa på och ta sig igenom detta. Men jag tror att friluftscenter kommer påverkas positivt. Semestern kommer spenderas hemma och därmed kommer kanske intresset för friluftsaktiviteter att bli mer populära. Sen såklart kanske det inte sker i sommar. Vi vet ju inte hur länge detta kommer pågå. Men förr eller senare kommer det vara över, och då finns vi här för våra besökare, säger Per avslutningsvis.

Björnögården – Aktivt uteliv och café

Björnögården har varit ett friluftscenter sedan 1942 och erbjuder idag fler aktiviteter än någonsin förr. Basen för aktiviteterna är sport- och friluftsbutiken i bottenvåningen på huvudbyggnaden. Där hittar vi en välsorterad butik som erbjuder både uthyrning, försäljning, kurser och skidverkstad. När det gäller försäljning är kajak, längdskidor och långfärdsskridskor Björnögårdens specialområden. I anslutning till friluftslivet finns caféet. Det har en charmig, rustik inredning med en värmande eldstad. Från caféet har du även utsikt över Hässlösundet åt ena hållet. Caféet har öppet året runt och är ett trevligt besöksmål i utkanten av Västerås.

intervju
covid19
per fredin
björnögården
frilutfsområde