1
0
GÅ TILLBAKA

”En riktigt schysst lunch”

10 månader sedan
”En riktigt schysst lunch”

Privatpersoners bidrag till restaurangbranschens överlevnad ger samtidigt mat till många av stadens hemlösa. Så här kan man stötta fler i behov av hjälp, med en enda insats. “En riktigt schysst lunch” hjälper två hårt drabbade grupper samtidigt.

#supportyourlocal

Hashtaggen florerar i sociala medier och syftar till att man stöttar det lokala näringslivet. Nu när fler branscher drabbas hårt ekonomiskt i samband med coronakrisen används den särskilt flitigt, inte minst av restaurangbesökare. Att visa att man handlar hos sin lokala leverantör har blivit ett populärt sätt att bidra till att samhället ska fortsätta fungera.

Engagemang och kreativitet

En restauranggäst som i fredags besökte Bryggans Bar & Bistro var kreativ och tänkte steget längre – köpte tio matlådor med ett enda önskemål; att maten skulle gå till några av stadens hemlösa genom Västerås stadsmission. Då varken restaurangen, gästen eller stadsmissionen vid tillfället hade möjlighet att transportera maten ringde man Företagsvolontärerna som jobbar med att via näringslivet skapa värden till civilsamhället. Bland medlemmarna i organisationen finns Way To Go som ställde upp med transporten och på Bryggans Bar & Bistro tyckte man att iden var så bra att man valde att fortsätta uppmuntra den här typen av initiativ. På mindre än ett dygn hade man sålt 75 st lunchlådor enligt modellen.

En riktigt schysst lunch

Konceptet har fått namnet “En riktigt schysst lunch” och är framtaget av Företagsvolontärerna i dialog med Västerås stadsmission, Bryggans Bar & Bistro, Way To Go samt Västerås citysamverkan. Förhoppningen är att det här ska öka chanserna att restaurang­branschen överlever krisen och samtliga restauranger i stan uppmanas att “stjäla” upplägget. För stadsmissionen innebär detta att målgruppen som besöker verksamheten får vällagad och näringsriktig kost. Målgruppen består till stor del av människor i hem -löshet, men även andra typer av utanförskap och är extra utsatt nu under coronakrisen.

– Det här är positivt ur fler aspekter. Dels får restaurangerna möjlighet att göra det dem kan bäst – att laga mat. På så vis får de förutsättningar att klara den pågående krisen bättre. Dels får våra gäster som lever i hemlöshet eller andra utsatta situationer mat, riktigt god mat dessutom. Privatpersoner kan på ett enkelt sätt bidra till att stötta sin favoritrestaurang – som ju ingår i en hårt drabbad bransch, samtidigt som man vet att man gör en god gärning för en medmänniska. Dessutom får restaurangen bättre flöde i sina verksamheter vilket gör det lättare att planera och minska risken för onormala mängder svinn, berättar Rickard Salzmann, insamlings- & kommunikationschef på Västerås stadsmission.

Way to go
Västerås Stadsmission
Staffan Braw
Bryggans bar & bistro
Rickard Salzmann