4
0
GÅ TILLBAKA

Ewa tävlar om att bli Sveriges bästa bagare

8 månader sedan
Ewa tävlar om att bli Sveriges bästa bagare

Uttagningen till finalen av Årets Bagare 2020, de Svenska Mästerskapen för professionella bagare, är avgjord och nu står sex av Sveriges skickligaste bagare klara inför vårens tävling. Bland finalisterna hittar vi Ewa Winge från Kopparlundens Bageri som sedan tidigare har ett prestigefyllt team. Finalen avgörs i Nordstan i Göteborg, den 9–12 mars och förväntas bli ovanligt inspirerande och ha en stor bredd i bakverken tack vare att årets finalister har vuxit upp och utbildats till bagare i fem olika länder med olika bageritraditioner.

– Vad kan jag säga. Det är en dröm som går i uppfyllelse. För tre år sedan påbörjade jag min resa som bagare och nu tävlar jag i svenska mästerskapet i bakning berättar Ewa Winge.

Årets Bagare 2020 - Ewa Winge

Bild på alla finalister i årets bagare 2020. Fotograf: David Thunander.

 

150 bakverk på sex timmar

För sjunde året i rad anordnar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer tävlingen Årets Bagare, Svenska Mästerskapen för professionella bagare. Under finalen den 9–12 mars kommer köpcentret Nordstan i Göteborg fyllas med doften av nybakade bröd, croissanter och bullar. Finalisternas tävlingsnerver kommer att sättas på prov då de ska skapa vackra, inspirerande och banbrytande bakverk gällande såväl smak som utseende. Finalisterna ska på endast sex timmar baka totalt 150 bakverk vardera. Finalisterna har även 75 minuter, dagen före tävlingen, att förbereda degar, koka sylt, mm.

– Vi har sex timmar på oss att baka baguetter, croissanter, pain au chocolat, två egenkomponerade bullar och två sorters bröd. Detaljer om mina egenkomponerade bullar är fortfarande min hemlighet men jag kan säga att inspirationen kommer från mitt hemland, Polen säger Ewa.

Bild till höger: Ewa Winge på Kopparlundens bageri. Bild till vänster: Plåt med bakverk bakade av fjolårets vinnare, Alexander Pelli. Fotograf: Corey Chin-Yick.

Välmeriterad jury i tävlingen

Under tävlingen så iakttar juryn finalisterna som bedöms på deras teknik och utförande av hantverket. Juryn smakar även på samtliga bröd och bakverk när de är färdiga. Den välmeriterade juryn leds av ordförande Johan Sörberg, grundare av Art Bakery, NK, och bland annat känd som domare i Hela Sverige Bakar.

–  Jag ser fram emot att få vara en del av bagargemenskapen, pressa mig själv till det yttersta och bevisa för mig själv vad jag kan. Jag skulle ljuga om jag inte sade att det är min dröm att få träffa alla mästerbagare som är mina stora förebilder avslutar Ewa.

Här är finalisterna i Årets Bagare 2020:

Ewa Winge, Kopparlundens bageri i Västerås, uppvuxen i Polen.
Maju Rull Tall, Desserterie och Catering i Linköping, uppvuxen i Senegal.
Mohamad Khir Alshibani, Konditori Hollandia i Malmö, uppvuxen i Damaskus.
Montadar Kanbar, Bullar&Bröd i Stockholm, uppvuxen i Sverige.
Paul Florian Ficard, Sandby Stenugnsbageri i Södra Sandby, uppvuxen i Rumänien.
Tobias Henke, Skeppsbro Bageri i Stockholm, uppvuxen i Sverige.

Bilder i omslagsbild tagna av fotografen David Thunander. Text från pressmeddelandet av Årets bagare 2020. Egna citat från Ewa Winge.

Kopparlundens bageri
Kopparlundens bageri Västerås
Årets bagare
Årets bagare 2020
Ewa Winge