4
0
GÅ TILLBAKA

Frösåkers Brygga: “Oas i naturen”

6 månader sedan
Frösåkers Brygga: “Oas i naturen”

På Frösåkers Brygga vid Mälarens strand ges besökarna möjlighet att ta del av det sanna fornnordiska livet. Bland annat kan man äta utsökt egengjord glass, tillverka egna rep eller lära sig mer om hantverk och ekologisk odling. Där finns även Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp och allmogebåtar. Antalet båtar växer kontinuerligt. Frösåkers Brygga beskrivs som ett unikt och genuint besöksmål, som garanterat roar och fascinerar besökaren. På plats finns även ett kafé som serverar utsökt egengjord glass och hembakat, och Matkulturakademin Gudagott som erbjuder en annorlunda matupplevelse för grupper. Vi har träffat ägaren John-Erik Kockum, som berättar mer om hans stora passion de senaste 40 åren, som lett till dagens Frösåkers Brygga. 

Gourmetglass, vikingar och en hel del passion

– Tanken med Frösåkers Brygga är att tiden ska stå stilla på ett ställe. Skeppen har ju legat här sen länge, det här var gamla vikingahamnen för västra Aros. De samlade alla vikingaskepp här i krigstider. Det är en av de äldsta hamnarna som finns runt Mälaren. Vi tyckte det var så häftigt när vi hörde de gamla historierna från arkeologer har skrivit avhandlingar. Jag samlade ju då dessutom på gamla träbåtar, säger John-Erik med glimten i ögat. 

– För 20 år sedan så förstod jag att de här träbåtarna som är tjärade kommer att försvinna från våra hamnar. Så jag började samla på de för att jag själv skulle få hålla mitt intresse vid liv, men även så att barn och andra skulle få kunna se. Så nu har vi drygt 20 båtar här. Först gjorde vi det för vår egen skull, men sen kom turisterna och ja, då kom ju glasskiosken! säger John-Erik och skrattar. 

– Vi kan inte bara sälja vilken glass som helst kände vi, utan det var självklart att vi skulle göra vår egen glass. Det är gourmetglass, inga tillsatser alls utan det är bara de finaste råvarorna vi kan hitta, berättar John-Erik 

Båtar som tar dig hela vägen till Tallinn

– Det är en stadig ström av människor som kommer ut hit för att njuta av naturen och det fantastiska är att alla våra skepp är ju brukbara. Med vårt största skepp seglade vi faktiskt över till Tallinn förra året, rakt över Östersjön! Det var riktigt spännande, vi hade en besättning på 16 personer och vi seglade fantastiskt, berättar John-Erik med glädje i rösten medan han drömmer sig tillbaka. 

Konferens, bröllop eller en härlig sammankomst med familjen

– Vi har även vårt lilla hotell på 15 rum här där gäster kan boka rum. Vi har även matkulturakademin som är det här stora fina vikingahuset där uppe på kullen där man kan laga mat i grupp, eller njuta av stora dagar som konferenser eller bröllop i en fantastisk miljö. Vare sig det gäller teambuilding, vikinga-spa eller romantik med utsikt över Mälaren, så har vi allt här, berättar John-Erik medan han blickar ut över den lugna Mälaren.
 

Påsklovskul – aktiviteter för både stora och små

– Nu har vi gjort något som heter påsklovskul för barn. Det finns ju inte så mycket att göra nu och barnen har tråkigt hemma. Så vi har ordnat aktiviteter för barn! Vi har bland annat en armborstbana där de kan skjuta armborst och där vi målat gubbar som de skjuter ner. Vi har pilbågsskytte, run-ristning och ja, man får smida sina egna grejer på riktigt här, berättar han. 

– Sen har vi lite galna lekar också, såsom att kasta stövel i tunna eller att hissa seglet på skeppet för att gå ombord. Det är aktiviteter som tar tid och lekarna sker ju på en stor yta, så det är det som är temat här. Detta kommer vi att köra med hela sommaren också. Nu har vi öppettiderna 11-16 sju dagar i veckan. I sommar kommer vi även att ha mer generösa öppettider, så att alla hinner njuta på riktigt, fortsätter John-Erik. 

Rustika svenska smörgåsar och piratglass med krut

– Vi fokuserar bryggan på vår fantastiska glass. Vi kommer nog inte öppna någon fullskalig restaurang, men vi funderar på att lägga till en riktigt hederlig vikinga-smörgås. Då tänker vi inlagd sill, stora matiga mackor, pannbiffar på hjortfärs, ja, det ska vara rustika svenska smörgåsar. Halva för de som bara är lite sugna, och hela för de som vill ha en riktigt lunch. 

– Fyra sorters hembakta bullar ska vi ha också. Då blir det sådana där riktigt stora, fina, hembakta bullar. Vår nya glass som vi tänkt på i flera år har sin premiär i år dessutom, pirat-glassen. Vi ska göra en glass med tjära, krut och lakrits. En riktig vikingaglass! Säger John-Erik med stor förväntan i rösten. 

“Det ska vara en liten oas i naturen där man kan njuta i sommar”

– Jag såg en svartvit bild från början av 1900-talet på länsmuseet. De berättade då att det var badhuset på Frösåkers. Typiskt mig då så bygger jag ett likadant. Så det ska bli vårt lilla café, med kluckande vatten bredvid. Det ska vara en liten oas i naturen där man kan njuta i sommar. Man ska kunna ta med sig badbyxorna och fiskespöt och bara hänga här i timmar, det är målet för oss. Kvällarna här är otroligt vackra, att komma hit och äta en glass efter middagen är verkligen en upplevelse. Vi har även badtunnor som kan användas när det blir lite varmare, och vi har även en bastu på gång, säger John-Erik och blickar återigen ut över den vackra naturen som omger oss. 

Seglarskola, planteringar och snickeri 

– PEAB och Plantagen har varit snälla och stöttat oss med material nu under påsklovet. Vi ska därför börja snickra lite, så att barnen får lära sig att hamra och skruva. Det tycker vi är bra, lite gammaldags så att man får ta i lite, säger John-Erik och skrattar.

– Sen kommer vi göra plantage med rotfrukter och plantagen har då hjälp oss med jord och sådant. Då kommer folk kunna vara med och lära sig samtidigt som de är en del av naturen, förklarar John-Erik. 

– Vi funderar även på att införa seglarskola framåt sommaren. Ett vikingaskepp som vi kan ta ut i viken där man i en trygg miljö kan få lära sig lite segling. Vi har ju även roddbåtar som man kan ta ut med familjen. Vi tycker att det är riktigt roligt, och vi vill att alla andra ska kunna ta del av det. När jag flyttade hit från Stockholm 1992 så var det ganska tråkigt här i Västerås. Det tänkte man var det sista stället någon skulle semestra på. Men nu, nu blommar det, säger John-Erik avslutningsvis. 

 

glass
Frösåkers brygga
john-erik kockum
frösåker brygga
frösåkers brygga västerås fö
skepp
vikingabyn
hotel boutique