0
0
GÅ TILLBAKA

Premiärdags för det populära sommarcaféet

7 månader sedan
Premiärdags för det populära sommarcaféet

Genbergs sommarcafé startades för första gången under sommaren 2017 av familjen Genberg: Elizabeth och Mikael med sina barn Max, Alice och hennes pojkvän Ludvig. Det tog inte lång tid förrän ordet spreds om konceptet och idag besöks Genbergs sommarcafé av människor från hela landet. Detta är minst sagt ett familjekärt café som genomsyras av passion, kärlek och glädje. De har även blivit nominerade och framröstade till det Stora Turismpriset. Vi har träffat familjen som berättar om sommarens upplägg och även lite historia från tidigare intervju.

Startskottet för Genbergs Sommarcafé

– Det började med att vi skaffade oss ett sommarhus under 2010 i Virsbo som är beläget nära Strömsholms kanal. Längs kanalen passerade folk med kanoter som ofta frågade om det fanns ett café i närheten. Då ställde vi oss frågan: Varför inte öppna ett eget café här? berättar Elizabeth i en tidigare intervju.

Genbergs sommarcafé

Sommarcaféet kom till liv

– När vi snubblade över huset som ligger precis bredvid kanalen, var det uppenbart för oss att göra något fantastiskt med denna stora och vackra yta. Då startade vi Genbergs Sommarcafé som ett familjeprojekt med vänner och bekanta som hjälper till. Det finns något så otroligt läckert med att driva detta inom familjen. Vi sporrar varandra och tänjer på gränserna. Alice och Ludvig baka, Max är mästare på kundbemötande och är själv barista, Elizabeth är strukturerad och kan marknadsföringsbiten. Detta toppar vi upp med vår gemensamma kreativitet för saker och ting. Målet med caféet är att ha möjligheten att testa våra idéer, ha kul och samtidigt umgås tillsammans, förklarar Mikael i en tidigare intervju.

‘’Jag skulle inte vilja vara någon annanstans under sommaren än sommarcaféet’’

“Det känns nästan bisarrt”

– Nu är det fjärde sommaren vi kör och det känns nästan bisarrt, säger Mikael och skrattar. När man tänkt starta något som är tänkt att vara enkelt och läckert och sedan blir det bara mer och mer folk, och engagemanget ökar och så blir allt större och större. Det är otroligt! Och vi är såklart väldigt glada för detta. Trots det stora antalet besökare har vi ändå lyckats hålla det familjärt och det är spännande i och med att folk uppskattar det så mycket och kommer i så stora mängder. Problemet för oss, vilket är ett lyxproblem, är att det blir för mycket folk, säger Mikael. Det blir ett högt tryck och ibland säljer vi slut snabbare än vi trott!

– Vi brukar säga att vi leker café, men där känner jag att det blivit mer seriöst, det är lek fortfarande men vi har tagit det till en högre nivå. Vi förstod inte riktigt det i början, vi förväntade oss inte den fantastiska responsen, säger Elizabeth med ett leende.

Allt blir bättre under resans gång

– Vi har lärt oss otroligt mycket under resans gång och vi är bättre på att försöka uppskatta mängden som besöker oss. Det går inte riktigt att förutsäga helt, men vi är bättre på att tänka i flöde och effektivisera allt. Det vässar till sig hela tiden och det är en fantastisk känsla, otroligt roligt, säger Mikael och Elizabeth.

“Det är det som gör att man vill fortsätta”

– Responsen från gästerna är fantastisk! Det är det som gör att man vill fortsätta. Det är otroligt roligt att se hur folk faktiskt får en upplevelse och att de uppskattar hur kvalitativt det är. De säger i början på besöket att de ser fram emot nästa besök, det är sånt som glädjer oss otroligt mycket och ger oss motivation och blir en drivkraft, förklarar Mikael. Och att vi blev nominerade till det Stora Turismpriset är också helt otroligt! Det är också märkligt för det trodde vi inte när vi öppnade för fyra somrar sedan! Det är en härlig resa!

Nyheter för i år

– Nytt för i år är att vi har investerat i en stenugn som vi experimenterar med för tillfället. Hittills har vi bakat mycket pizza och vi har även bakat mycket bröd. Nu har vi haft några veckor av intensiv hårdträning i att lära oss ugnen, hitta rätt temperaturer, smarriga smakkombinationer och rätt konsistens på degen innan vi öppnar. Vi kan säga att det blir en och en annan pizzakväll här ute i sommar. Vi har även ett gästspel från kocken Andreas Wendelin inplanerat andra helgen. Han kommer att göra en dessert som bara serveras helgen när han är här. Det kommer vara sommarinspirerat och vi ser fram emot detta, berättar de exalterat.

Åtgärder i rådande tider

– Vi kommer ha nummerlappsystem där man får ta en lapp för att gå in och beställa. Vi kommer vara noggranna med att det ska kännas tryggt för alla och vi har en stor yta här och det handlar om att skydda gästerna och oss, och vi kommer följa alla restriktioner såklart. För oss är det viktigaste att alla känner sig trygga under sina besök och vi kommer anstränga oss för att alla ska känna det, förklarar Elizabeth.

Varma hälsningar till årets gäster

– Välkomna till ännu ett år med oss! Vi är ett besöksmål och det finns saker runt omkring oss att uppleva och det är också ett ansvar vi har att föra vidare. Det är ett otroligt fint ställe och det är roligt att fler upptäcker Virsbo och den vackra miljön som finns att uppleva här. Och självklart välkommen att njuta av god mat, umgänge och fika hos oss, säger de avslutningsvis.

Öppningsdatum: 3 juli 2020
Öppettider: Fredag – söndag: 12:00-17:00

Genbergs Sommarcafé
Virsbo
Genbergs Sommarcafé Virsbo
Genbergs Sommarcafé Västerås