0
0
GÅ TILLBAKA

Vad har Aperol Spritz och gubbröra gemensamt?

8 månader sedan
Vad har Aperol Spritz och gubbröra gemensamt?

2019 är förbi och Google har nu gått ut med de topp fem mest sökta inom mat och dryck under det gångna året. Ja, även om ishockey-VM, varför vi firar midsommar och varför egentligen Jeppe fick lämna Paradise Hotel är saker vi också klurat på under 2019, så tänkte vi kika närmare på vad Google trends säger om just mat och dryck.

Förstaplats: Aperol Spritz

Vinnarplatsen på mest sökta inom mat och dryck knep den italienska aperitifcocktailen Aperol Spritz, och visst har vi väl sett denna läskande dryck någon gång på barernas drinklistor, men vad vet vi om vinnaren egentligen? Jo, vi vet att den har sitt ursprung i norra Italien när 1800-talets österrikare tog de lokala italienska vinerna och blandade, eller som de skulle sagt spritzade, de med vatten.

Under 1900-talet marknadsfördes drycken framför allt för kvinnor och atletiska människor, då drycken framhölls som ett bra sätt att hålla sig i form. Vad tror du om det?

Den moderna klassikern bestående av bubbel, aperol och sodavatten har blivit en klassisk sommardrink, som går lika bra att göra alkoholfri genom att välja ett alkoholfritt mousserande vin och en sötsur apelsinsaft – gärna blodapelsin för den karakteristiska bittra smaken – toppat med sodavatten.

Andraplats: Gubbröra

Ansjovis och ägg, mums tänker vi. Ja, det verkar onekligen så. För många svenskar skulle inte påsk, midsommar eller jul vara fulländade utan den klassiska gubbröran, och det är kanske även därför Google trends placerat gubbröran på andraplats för mest sökta inom mat och dryck.

Recepten på gubbröra är många där allt från äpplen till ansjovis finns med! Hur tillagar du din?

Recepten på den utsökta röran är många, och det kan vara svårt att välja hur mycket vi vill avvika från det klassiska receptet. Äpple? Brynt smör? Ja, vi vet inte! Vi får helt enkelt fortsätta söka under 2020 och hoppas att vi finner det perfekta receptet på denna tidlösa röra.

Tredjeplats: Sellerijuice

Aperol och gubbröra, perfekt under festligheterna javisst, men under vardagarna kan det vara skönt att detoxa lite efter helgens bravader. Ja, ungefär så tänkte svenskarna under 2019 och Google trends placerar inget mindre än detox-vinnaren sellerijuice på en tredjeplats som svenskarnas mest sökta inom mat och dryck.

Visste du om att selleri egentligen tillhör örtsläktet och inte grönsaker?

Denna grönsak, förlåt vi menade ört faktiskt, har gett upphov till den så kallade “The celery movement” och kändisar som Sylvester Stallone, Robert DeNiro och Gwyneth Paltrow har förespråkat rörelsen. Ja, det enda vi kan säga säkert är att vi inte vet om den botar allt ännu, men vågar vi tvivla på Rocky Balboa?

Fjärdeplats: Empanada

Taco-fredag, möjligtvis den viktigaste dagen på veckan. Men är den mexikanska favoritens tid förbi? Tja, om vi fortsätter i topplistan ser vi att den mexikanska pirog-liknande rätten empanadas knep Google trends fjärdeplats för mest sökta, så helt lugna kan vi nog inte vara. Nåja, vi kanske kan prata om saken och införa Empanada-torsdag istället?

Tacos vs. Empanadas?!

Femteplats: Rönnbärsgelé

Surt sa räven om rönnbären, men svenskarna däremot, ja de uppskattade det röda superbäret under 2019. Hur ofta gör vi rönnbärsgelé och varför? Ja, tydligen gör vi det tillräckligt ofta för att googla det till topplistan och finalistplats nummer fem!

Skogens röda guld, rönnbär!

Men vad vet vi om skogens röda guld egentligen, mer än det räven berättade för oss? Tja, ett tips är att låta vildväxande rönnbär ligga i frysen ett par timmar innan tillagning, så att de blir mindre kärva i smaken. Där ser man!

mat och dryck
google trends
google trends 2019
aperol spritz
gubbröra
rönnbärsgele
sellerijuice
empanada