0
0
GÅ TILLBAKA

Såhär lyckas du med grillningen

8 månader sedan
Såhär lyckas du med grillningen
Foto: Carl Lemon, @carllemon på Instagram. 

Den här veckan delar Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House, med sig av grilltips inför säsongen som vankas. 

Grillsäsongen är äntligen här! Finns det något bättre än att få vara ute i solen när man grillar? Jag tänkte den här veckan dela med mig av ett par tips och favoriter när det kommer till grillning. Vad är viktigt att tänka på när man köper grill? Vilket redskap bör man ha? Och ni får även ett recept på tillbehör till det grillade.

De viktigaste sakerna att tänka på 

Det viktigaste när du köper en grill enligt mig är att köpa en grill som täcker dina behov. Om du inte grillar så ofta eller är nybörjare skulle jag inte rekommendera att köpa en monstergrill det första du gör. Jag föredrar exempelvis kolgrill då jag tycker det blir godare. Det viktigaste när du sedan använder grillen är att du har ordentlig glöd och inte slänger på det du ska grilla förtidigt. Ett redskap jag också rekommenderar är ett tändrör så får du snabbt fyr på kolen. Mitt absolut bästa tips när det kommer till grillningen är att inte stressa med kolen. Ta tiden som behövs för att skapa den perfekta kolen. Ju bättre glöd desto godare kommer det du väljer att grilla bli.

grilltips findie

Tillbehöret som lyfter rätten till en ny nivå 

När det kommer till mina preferenser grillar jag gärna färska grönsaker, speciellt de som är i säsong, och någon form av kött med bra marmorering. Det kan exempelvis vara fläskkarré eller entrecote. Något jag tycker passar utmärkt till det grillade och som jag ofta tycker går hem är chimichurri. Det är en typ av marinad som med ursprung i Sydamerika. Den är väldigt smakfull och lyfter rätten. Framförallt är den otroligt enkel och snabb att göra  och funkar till både kött, fisk och fågel.

Recept chimicurri 

1 knippe koriander
1 knippe persilja
1 kvist rosmarin
Apelsinzest från två apelsiner
Citronzest från två citroner
2 vitlöksklyftor hackade
1⁄2 röd chili finhackad
2 dl god olivolja
Salt och svartpeppar

grilltips findie

Hacka örterna fint och blanda med övriga ingredienser. Pensla sedan kött, fisk eller grönsaker lite innan du grillar och pensla på vid slutet av grillningen eller servera som sås.

Hög och låg värme 

När du väl grillar se då till att ha två lägen i grillen. En med hög värme och en del med lite mindre värme så du kan justera värmen så att proteinet får lagas skonsamt och att det kan vila innan du serverar. När du grillar fisk så rekommenderar jag väldigt varmt grillgaller och låt fisken ligga en stund och få grill mönster innan du vänder fisken. Du kan även använda ett fiskgrillgaller som är väldigt praktiskt. När du grillar till exempel kyckling så börja på lägre värme och avsluta med högre värme.

grilltips findie

Njut av tillagningen och maten!

The Nutmeg House i Västerås

The Nutmeg House drivs av Christoffer Magnusson Domeij som tillsammans med Stockholm Culinary Team vunnit OS-Silver, OS-Guld och VM-Guld. Med Christoffers dryga 20 års erfarenhet inom branschen är väntelistan till hans hemmarestaurang väl värd väntan.

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram
Christoffer Magnusson Domeij
The Nutmeg House
grilltips
grilla