0
0
GÅ TILLBAKA

Varför du ska laga mat efter säsong

en månad sedan
Varför du ska laga mat efter säsong
Foto: Carl Lemon, @carllemon på Instagram. 

Den här veckan delar Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House, med sig av höstens favoriter.

Augusti närmar sig sitt slut och hösten gör sig redo för entré. Efter en sommar fylld av semester på hemmaplan är det dags att återgå till rutiner och en del av rutinerna är såklart middagsplaneringar och veckohandlingar. Den här veckan delar jag med mig av några av höstens råvaror och vad du kan göra med dem. Och jag besvarar även frågan varför ska en laga mat efter säsong? 

Höstens favoritsmaker 

En av mina favoritsmaker som kommer med hösten är svamp! Svampen har ett så brett användningsområde, såsom att bara fräsa på och lägga på mackan eller koka en supergod buljong på. Och svampplockning är ju även en härlig aktivitet för hela familjen. En annan favorit är också rotfrukter som fått lite mer smak än dom tidigt skördade. Rotfrukter tycker jag funkar att tillaga i ugnen med örter, vitlök och olivolja eller bara smörkoka. 

Varför du ska laga mat efter säsong

När det sker ett säsongsskifte i råvaror är det viktigt att ta hand det som börjar fasas ut ur säsong och konservera inför hösten och vintern. Att äta och laga efter säsong är bra på så sätt att maten smakar bättre och har även haft kortare transporter och påverkar miljön mindre. Det är även viktigt att stötta Sveriges odlare så att vi får en bredare mångfald bland både bönder och råvaror.

Underskattade råvaror och två recept 

En underskattad råvara som används under hösten skulle jag säga är kålroten. Kålroten är underskattad då många förknippar den med rotmoset från skoltiden. Den kan ge det lilla extra till en rätt och kan ibland kallas för Nordens apelsin då den är full av C-vitamin. Nedan delar jag med mig av två enkla recept där du kan utnyttja två av mina favoritsmaker med hösten på ingång. 

Äppelpicklad kålrot

2 st kålrötter

2 dl äppelcidervinäger

1 dl socker

1 dl vatten

1 tsk senapsfrö

2 lagerblad

Koka upp lagen med kryddorna. Skal kålroten och skiva tunt med mandolin eller skärmaskin. Häll över den varma lagen på kålroten och förvara i konservburkar och svalt och mörkt.

Syltad svamp

500g blandad svamp, rensad

2 vitlöksklyftor

1 lagerblad

1⁄2 röd chili skivad

1 knippe rosmarin

1 knippe timjan

1 tsk salt

1 skivad rödlök

2 dl vatten

1 dl ättika

2 dl socker

1 tsk anisfrön

Koka upp alla ingredienser förutom svampen. Lägg svamp och lag om varandra i en glasburk. Förvara mörkt och svalt.

The Nutmeg House i Västerås

The Nutmeg House drivs av Christoffer Magnusson Domeij som tillsammans med Stockholm Culinary Team vunnit OS-Silver, OS-Guld och VM-Guld. Med Christoffers dryga 20 års erfarenhet inom branschen är väntelistan till hans hemmarestaurang väl värd väntan.

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram.

The Nutmeg House Västerås
Christoffer Magnusson Domeij
The Nutmeg House
Recept
höst
höstens råvaror