0
0
GÅ TILLBAKA

Internationella kvinnodagen: Dessa ställen drivs av kvinnor!

7 månader sedan
Internationella kvinnodagen: Dessa ställen drivs av kvinnor!

Internationella kvinnodagen – varför finns den?

År 1995 antog FN:s fjärde världskonferens om kvinnor en resolution om att stärka och lyfta fram kvinnor över hela världen. Resolutionen fastställer strategiska mål för att uppnå jämställdhet på 12 områden, inklusive ekonomi, våld mot kvinnor, kvinnor i maktpositioner och kvinnor och miljön. Vi på Findie har valt att hedra internationella kvinnodagen detta år genom att lyfta fram några, av de många, inspirerande kvinnor inom Västerås restaurang och café-värld.

Hermanas: Power-systrarna Therese och Josefin Niva

Internationella kvinnodagen

Drömmen om en färgstark, personlig och familjär restaurang har blivit verklighet. Den går vid namn Hermanas i Västerås. Systrarna Therese och Josefin Niva, båda med gedigen bakgrund inom restaurangbranschen , slipade på drömmen i hela tre år innan det äntligen var dags på riktigt.

När man går in i lokalen, som tidigare var en tatueringsstudio, är första tanken att vi gått in i en sydamerikansk bodega. Väggarna är färgglada, ölen ligger på kylning och mexican-caribbean fusionen är påtaglig. Stolar och bord är omgjorda loppisfynd och samtliga kaffekoppar är charmigt olika.

Genomtänkt och färgstarkt – precis som systrarna

Internationella kvinnodagen

Foto: @hermanas_vasteras på Instagram.

Både inredningen, maten på menyn och den alkohol de serverar är kopplat till konceptet. Vad som även hör till konceptet är de sju rätter på menyn som säljs som “Hermanas-platas”. Detta innebär att du får allt som står på menyn och lite till, allt utan att gästerna behöver titta i någon meny. Systrarna är helt enkelt med och styr vad gästerna äter och dricker, allt för att skapa den bästa upplevelsen. Det är onekligen en styrka som karakteriserar dessa power-systrar och som är värd att lyfta på internationella kvinnodagen.

En ny upplevelse, ett nytt sätt att välja sin mat, samma starka systrar.

Kopparlundens bageri – Kvinnor som lyfter kvinnor

Kopparlundens Bageri som snart funnits i över 11 år är inte bara ett bageri som ligger Västeråsare varmt om hjärtat. Bageriet med stor passion och kärlek för hantverk har även hittat sin plats på White Guides Café lista. Varje år testas och bedöms caféer runt om i Sverige, av dessa får 250-300 plats i guiden. Numera hittar vi alltså även Kopparlundens Bageri från Västerås på White Guide Café-listan.

Internationella kvinnodagen

På bild: Doris Näckdal.

Ägaren Doris Näckdal har såklart mycket med bageriets framgång att göra och är verkligen en kvinna värd att lyftas på internationella kvinnodagen. Bakom framgången finns det dock flera power-kvinnor, som Doris stolt lyfter fram.

– Jag är också väldigt stolt över det fantastiska gäng som jobbar hos mig, det är häftigt att de vill jobba i mitt bageri. Alla sliter ganska hårt och jobbar hela tiden med utveckling. Något som är lite extra kul är utmärkelser som vår personal belönats med. Vår kock Sandra Lindbom vann Mack SM 2017 med sin macka ‘’Local Hero’’ based på honungsbröd, blåmögelost, toppad med friterad grönkål, picklade hallon och äppelcoleslaw, berättar Doris i en tidigare intervju.

Internationella kvinnodagen

– Och så har vi Sara Fjärrstrand som är med i bagerilandslaget där hon varit med och tagit hem både ett guld och ett silver i Nordiska mästerskapen, berättar Doris i en tidigare intervju. Även Belinda King vann senast i år SM i Mathantverk för sitt otroligt goda knäckebröd.

Bland finalisterna för Årets Bagare 2020 hittar vi Ewa Winge även från Kopparlundens Bageri. 

Systrarna Ericsson – Kvinnliga chefer sedan 1930

1930 startade Lisa och Greta Ericsson ett bageri i ett grönt sekelskifteshus på Sturegatan. Bageriet kom att heta Systrarna Ericsson. På bageriet arbetade Kerstin Torneryd som år 1970, när systrarna Ericsson gick i pension, tog över bageriet. Systrarna Torneryd började då sommarjobba hos sin mamma och hade inga planer på att i framtiden ta över vad som kom att bli ett café.

Efter många om och men utbildade sig Maria till konditormästare och Anna till företagsekonom. 1994, bara ett år innan internationella kvinnodagen tog sin plats i våra kalendrar, tog de över Systrarna Ericsson.

Internationella kvinnodagen

Foto: @systrarnaericssonkonditori på Instagram.

Systrarna Torneryd, som inte enbart är systrar utan också enäggstvillingar, berättar att de tidigare systrarna enbart arbetade med riktiga råvaror och gjorde allt från grunden. I dag bakar de fortfarande allt för hand och tar inte hjälp av några maskiner.

Systrarnas hårda arbete och passion belönades år 2015 med en plats i den prestigefyllda White Guides café listan. Starka värderingar, starka kvinnor, starka förebilder på internationella kvinnodagen.

Vinylcaféet – musik och mat, en självklar kombination

Susanne Croner har med sin långa erfarenhet inom restaurang- och cafébranschen tagit det fantastiska Vinylcaféet till Saluhallen Slakteriet sedan ett par månader tillbaka. Det har varit otroligt uppskattat bland gäster att uppleva den härliga stämningen inne på Vinylcaféet bland de läckra rätterna och fikat.

Med sin musikaliska bakgrund, där hon bland annat varit med i programmet Talang, tar menyn avstamp i film- och musikvärlden. Inredningen är även den inspirerad av vinyler och bidrar till en mysig och familjär miljö. På Vinylcaféet finner vi sannerligen en kvinna som kombinerat sina passioner och skapat det bästa av båda världar i ett helt nytt koncept. En kvinna vi bara måste lyfta på internationella kvinnodagen!

Internationella kvinnodagen

Foto: @vinylcafeet_ på Instagram.

– Jag har sjungit sedan jag var liten och musiken är superviktig för mig och även film. Jag är också körledare i Cronkören och skriver även egen musik. Att få uttrycka sig i musiken är underbart! Men sen så älskar jag också att laga mat, helst husmanskost, goda röror och sallader. Därför faller det sig väldigt naturligt för mig att förena dessa två under ett och samma tak, berättade Susanne i en tidigare intervju med Findie.

Fler ställen i Västerås som drivs av kvinnor

Fereshteh Konditori & Café, Fereshteh Ghanbar Pour

Koppar restaurang & Festvåning, Marcelle Kastoun

Mälarkrogen, Ann-Katrin Svensson

Systrarna på Gaggeska gården, Evelina och Pia Juhlin

YumYum, Julia Chan

Brynolf Bagare, Anna Sandgren

Ruby’s Kitchen, Ruby Jinjiu

Subway i Västerås, Madelen Thors

Mr Mango, Josefin Jackson

Veggoköket, Frida Hjärtström och Såma Mirza

Å-café Skultuna Messingsbruk, Sofia Waldmann

Kopparlundens bageri
Systrarna Ericsson
Hermanas
Internationella Kvinnodagen
Internationella Kvinnodagen Västerås
vinylcafeéet