3
1
GÅ TILLBAKA

Joe Morris: Dryck till midsommarmaten

3 månader sedan
Joe Morris: Dryck till midsommarmaten

Joe Morris driver RibHaus och Nora’s inne i Saluhallen Slakteriet. Han har även tagit RibHaus hela vägen till Sydkorea och har fått flera prestigefyllda meriter med åren. Bland annat listades RibHaus 2019 av den internationella burgarguiden Burgerdudes som en av de bästa hamburgarna i Sverige. I denna serie kommer Joe skriva om naturvin bland annat. Den här veckan berättar han om sina första midsommarminnen och vilket vin och öl som passar till midsommarmaten.

Min första midsommar 

Min första midsommar här i Sverige var faktiskt innan jag flyttade hit, juni 2013. Jag var här bara för helgen för att fira med min fru och hennes familj. Jag var bokad att ta flyg från Stansted till Västerås men… jag träffade en vän i London kvällen innan för att jag skulle bo i hans lägenhet. Låt oss bara säga att vi inte stannade hemma för att spela kort! På grund av detta missade jag mitt flyg så jag var tvungen att ta ett senare flyg på morgonen och komma sent till lunchen med hela familjen. Då sa vi att flyget var försenat till de! Jag tror att jag berättade den riktiga historian för min svenska familj bara för ett par år sedan. Jag har haft enorm tur med min svenska familj – de är fantastiska människor!

Midsommar – favorithögtiden! 

Av alla högtider tror jag att midsommar är min favorit. När det gäller mat, är det förmodligen ungefär samma som alla andra högtider… Men vi ser alltid till att göra det till något slags “event” när min svärfar och jag äter sill och dricker nubbe tillsammans som att det bara är vi som tycker om att äta det. Jag tappar antalet gånger jag hör honom säga “mmm, gott” – haha! Jag ser fram emot köttbullarna – vi använder alltid köttfärs från RibHaus, såklart. Sedan kommer vanligtvis “jordgubbsdebatten” – uppenbarligen säger jag alltid att engelska jordgubbar är mycket bättre än svenska, för det är 100% sant!

Passande dryck till midsommarmaten

 Det kommer att bli varmt så jag rekommenderar någon form av Pétillant Naturel eller ‘Pét-Nat’ till maten, som alla hipsters skulle säga! Denna typ av vin är ett av mina go-to-viner, något jag alltid har i kylen eftersom det kan drickas när som helst. Drick alltid superkallt, i allmänhet låg i alkohol, vilket förmodligen är bra eftersom ett riktigt midsommar-party pågår under lång tid! Mitt val skulle vara “450”, “280” eller “Moz” av Costadila. De är alla relativt lika och de kan beställas från Systembolaget. När det gäller att “push the boat out” och verkligen fira midsommar, då måste det vara vitt vin från Jura, Frankrike. Min favorit just nu! Det finns en fantastisk flaska på Hälla Systembolaget – Arbois Blanc Traminer av Domaine Tissot. Ganska högt i pris men definitivt värt det för midsommar!

Öl du även hittar på Nora’s 

Som sagt kommer det att bli varmt så att du vill ha något kallt och lätt att dricka. Alla typer av 4,5% lager fungerar (mellan allt vin och nubbe!) – Pabst Blue Ribbon eller något liknande. Kanske till och med att det kan finnas en mer intressant öl. Stigbergets har nyligen släppt en New England IPA (NEIPA) med ett humlegård från Oregon som var helt utsökt. Faktiskt en öl som vi för närvarande säljer på Nora’s. Annars är någon av NEIPA’s från Apex Brewing alltid lysande. Coppersmiths Morris IPA var också bra, mer som en session öl – mycket humlesmak och lite besk, perfekt för en varm sommardag.

Glad midsommar!

vin
Öl
Ribhaus
Joe Morris
midsommar
dryck
Nora's