0
0
GÅ TILLBAKA

Nya Bakpasset i exklusiv intervju

3 år sedan
Nya Bakpasset i exklusiv intervju

Nyöppnade caféet Bakpasset i Saluhallen Slakteriet är den nya snackisen i Västerås. Idén bygger på jakt, naturliga råvaror och ett nära samarbete med Smaka på Västmanland. Varför heter det Bakpasset och vad gör caféet så speciellt?

Rosie är en av ägarna

Bakom Bakpasset och Bondens Butik, Smaka på Västmanland står Rose-Marie Fränneby och hennes man Michael. Hon har även jobbat på Stora Ekeby innan Bondens Butik öppnade. Ett av hennes största intressen är jakt och det är också så idén kring Bakpasset har formats från.

Sanne Nilsson och Rose-Marie Fränneby är två av de tre personerna bakom nyöppnade Bakpasset.

Sanne Nilsson och Rose-Marie Fränneby är två av de tre personerna bakom nyöppnade Bakpasset.

Vad är Bakpasset?

Västerås nya café bygger helt på närproducerade varor, utan tillsatser, där allt görs från grunden. De flesta råvaror kommer från Bondens Butik som säljer närproducerat från Västmanland. De har ett fokus på vilt där köttet som serveras kommer från jakt i närområdet. Många gäster äter ofta vilt och därför känns det extra passande att öppna caféet i just Saluhallen Slakteriet berättar Rosie.

Hon vill även sprida kunskapen om jakt och minimera de negativa föreställningarna allmänheten har kring ämnet. Hon beskriver det som att vårda skogen. När djurgrupperna blir för stora behövs de anpassas för att minska skadegörelse och viltolyckor. Därför kommer även Bakpassets utbud på viltpålägg att variera beroende på jakten.

En av deras mest populära smörgåsar med vildsvinspålägg.

En av deras mest populära smörgåsar med vildsvinspålägg.

Historien bakom namnet

Att de just valde namnet Bakpasset har en annorlunda historia bakom sig med koppling till jakt. Rosie berättar att man i jakten har olika positioner i det aktuella jaktområdet. En av positionerna är bakom den riktning hunden jagar åt, utifall djuret skulle vända om och springa tillbaka, det såkallade ”bakom-hunden-passet”, därav namnet. Hon beskriver denna position som väldigt lugn, och är därför det perfekta tillfället för fika.

”Är man sugen på fika väljer man alltid bakpasset”, berättar Rosie och skrattar.

Därför är det den nya fikadestinationen

Sanne Nilsson är caféchef, konditor och kallskänka på Bakpasset och berättar om den stora drömmen som gått i uppfyllelse, att få driva ett café. Både hon och Rosie är väldigt nöjda med öppningen och välkomnar alla fikasugna att besöka dem. De berättar även om deras samarbete med Skeppshandelns Stenugnsbageri i Köping, något de är väldigt stolta och nöjda över. Kvalitén på deras bröd och bullar är alltid otroligt hög, så att kunna sälja deras produkter betyder mycket.

”Många Västeråsare åker till Köping bara för att köpa deras bröd, men nu kan de komma hit istället, helt fantastiskt!”, avslutar Rosie.

Brödet kommer från Skeppshandelns Stenugnsbageri i Köping.

Visste du att enligt matexperterna är närproducerat och naturliga ingredienser två av 2018s största trender inom mat och restaurang? Läs mer om vad de tror kommer trenda i år här!

Café
Nyöppnat
Saluhallen Slakteriet
Konditori
Krögarstory
Bakpasset
Jakt
Vildsvin
Saluhallen Slakteriet Västerås
Rose-Marie Fränneby
Pär Fränneby
Sanne Nilsson