GÅ TILLBAKA

Det här är skillnaden på dyrt och billigt vin!

ett år sedan
Det här är skillnaden på dyrt och billigt vin!
Guestros smak- och vinskola med Patric Anderson, sommelier och ägare bakom verksamheterna i Officershuset, fortsätter med del tre i artikelserien. Denna vecka är temat skillnaden mellan dyrt och billigt vin.

Vad är skillnaden mellan dyrt och billigt vin i produktion?

– Väldigt många faktorer spelar in, men förenklat kan man säga att handplockade druvor är mycket dyrare än maskinskördade. Plockar man för hand kan man selektera bord dåliga druvor, medan maskinerna ruskar ner både dåliga druvor och diverse skräp. Personalkostnaden blir såklart mycket högre med en mindre arme inhyrda plockare i vinfälten mot en traktor som gör samma jobb på mindre tid, förklarar Patric.
– Att producera vinet skiljer inte så mycket i pris, men lagring på fat är oerhört mycket dyrare än ståltank. Ett enda nytt fat på ca 225 liter kan kosta upp mot 10 000 kr styck. Om man då ska köpa in exempelvis 50 nya fat varje år så blir det en enormt stor skillnad i pris mot ståltankar som man bara behöver rena och använda år efter år. Sist är klimatet en viktig faktor. Ju stabilare klimat, desto mindre problem i vingården som behöver åtgärdas med dyra motmedel, berättar Patric.

Vad är skillnaden mellan dyrt och billigt vin i smak och pris?

– Skatten på vin i Sverige är galet hög. Först alkoholskatt, sen moms på det. Plus att leverantören vill tjäna någon krona. Plus fraktkostnad. Systembolagets påslag. Om vinmakaren säljer för ynka 25 kr per flaska så hamnar den ändå på 80 kr i hyllan. Säg då att du hittar ett vin för 69 kr. Hur mycket kärlek tror ni vinmakaren lägger ner i sitt vin då? Det går knappt att leva på så lite betalt per flaska och man får slänga med alla tänkbara druvor för att det ska bli något över att köpa limpa för. Oavsett om druvorna är dåliga, ruttna, mögliga eller skrumpna. Det mesta åker med, förklarar Patric.
– En producent som tar mer betalt för sina viner har råd att selektera ut dåliga druvor i flera led. Det ger tydligt avtryck i vintet. Man slipper bitoner i vinet som bittert slut, doft av nagellack, gröna toner som omogen paprika, tunn textur som för mycket utspädd saft. Dyrare viner är oftare tydliga i smak och doft, säger Patric.
– Sen finns det såklart en gräns för vad som är rimligt pris och vettlöst dyrt. Här kommer tillgång och efterfrågan in i bilden. Är produktionen liten men vinet är omtyckt och känt kan priserna bli astronomiska. Det finns mängder av vin som kostar över 5000 kr per flaska. Det är inte säkert att de är godare än ett vin för 300 kr, men här får man betala för känslan att få sippa på något unikt. Samma som att man inte får ner fler snusdosor i Gucci-väska än i en H&M-väska, det är upplevelsen man betalar för, berättar Patric skrattandes.

Finns det någon skillnad mellan dyra och billiga viner beroende på land? 

– Länder som har gjort vin i många hundra år har med åren fått status och kan ta bättre betalt. Det skiljer såklart från olika regioner inom landet, men överlag kan man räkna in Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland och numera USA som länder som kan ta bra betalt för sina viner. Länder med stabilt klimat, exempelvis Chile, Argentina, Australien och Sydafrika har mindre problem med vårfrost, ihållande regn, kalla somrar etc. Det gör att de kan räkna med god skörd varje år. I Chablis 2016 haglade 80% av skörden bort för vissa producenter. Med bara 20% vin att sälja blir det såklart inga bra siffror. Då gäller det att man har lagt upp lite kapital åren innan för att rädda verksamheten, förklarar Patric.

– Man kan fördjupa sig hur mycket som helst i denna klassiska fråga med dyrt och billigt vin. Men en enkel regel är att om man lägger sig runt 100 kr för en flaska vin från bolaget så har iallafall producenten fått hyfsat betalt. Det ökar chansen till ett välgjort vin. Sen är det ju en smakfråga. Gillar man lite kladdigt, småsött rödtjut med 14,5% alkohol för 75kr – så det ju toppen. Ingen kan ju säga att du har fel. Smaken är din, säger Patric avslutningsvis.
vin
Vinskola
Patric Anderson
Spanien
Tyskland
Chile
Australien
Argentina
Sydafrika
USA