GÅ TILLBAKA

Recept till adventsfikat

ett år sedan
Recept till adventsfikat

Den här veckan skriver Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House, ett recept på julfika till advent.

Äntligen är det dags för adventsfirande! Och självklart ska vi njuta av en god fika, därför tipsar jag om några av mina favoriter till adventsfikat.  

Saffranskola med havssalt och apelsin 

100 g ekologiskt smör
2 dl ekologisk grädde
255 g ekologiskt strösocker
140 g ljus sirap
1 pkt saffran
Zest från två ekologiska apelsiner
2 tsk flinghavssalt

1. Lägg ett smörpapper i botten på en form, ca 15×20 cm.

2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädde, socker, sirap och saffran. Rör om och koka upp. Sjud till ca 124–126° eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då i botten. Tänk på att vara noga med att röra runt i kolan när du kokar den och att du har koll på tempen.

3. Häll kolan i formen, strö över apelsinzest och flingsalt och låt stelna i rumstemperatur över natten. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Rulla in kolan i fint papper som små karameller. 

Kulprovet 

När smeten kokat till 124 grader. Så ta en skål med kallt vatten , droppa i några droppar kola i det kalla vattnet och ta sedan upp lite kola med händerna och rulla små bollar mellan fingrarna. Det ska då formas lätt till små kulor om inte så låt smeten koka en stund till upprepa testet igen. 

Pepparkaksdeg 

3,5 dl sirap
2,25 dl ekologiskt strösocker
300 g ekologiskt smör
850 g ekologiskt vetemjöl
3 ägg ekologiska
1-2 msk malen kanel
1-2 msk malen nejlika
1-2 msk malen ingefära
5 g bikarbonat

Så här gör du:

1. Koka upp socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt smöret i bitar och låt smälta. Låt massan kallna. 

2. Rör ner ägg, kanel, nejlikor och ingefära. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner, lite i taget. Låt pepparkaksdegen stå kallt, gärna till nästa dag. 

3. Sätt ugnen på 225grader. Kavla ut din pepparkasdeg så tunt som möjligt på bakplåtspapperTänk på att kavla degen tunt då stelnar dom lättare och det är godast med tunna kakor. Stansa ut figurer med stansar eller skär med kniv. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna helt efter dom varit i ugnen då dom stelnar när dom blir kalla. 

Lycka till och glad första Advent!

The Nutmeg House i Västerås

The Nutmeg House drivs av Christoffer Magnusson Domeij som tillsammans med Stockholm Culinary Team vunnit OS-Silver, OS-Guld och VM-Guld. Med Christoffers dryga 20 års erfarenhet inom branschen är väntelistan till hans hemmarestaurang väl värd väntan.

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram.

 

 

 

The Nutmeg House
jul
advent