0
0
GÅ TILLBAKA

6 goda recept att ha på julbordet

2 månader sedan
6 goda recept att ha på julbordet

Att äta julbord är en tradition som följt oss ända sedan vikingatiden. Det många inte vet är att prinskorv, gravlax, rödkålssallad och sillar med olika smak dök upp senare och den att den klassiska köttbullen inte hamnade på julbordet förrän 1970. Vi listar recept till ett par klassiska rätter nedan och även hos vilka restauranger du hittar alternativ om du inte har tiden eller hellre låter proffsen stå för maten.

1. Janssons frestelse

Klassikern som finns på i princip varje julbord. Ett läckert recept på krämig och hemmagjord Janssons frestelse som är enkel att göra, se recept här. Hos Veggoköket hittar du ett veganskt alternativ som du enkelt kan beställa här.

2. Griljerad skinka

Ett klassiskt recept på griljering som gör succé på julbordet. Se recept här.  Hos Veggoköket hittar du ett veganskt alternativ som du enkelt kan beställa här. Hos Bondens Västerås finns både traditionell julskinka och vildsvinsjulskinka att smaka och beställa via deras mail: [email protected]

julrecept

Julskinka från Bondens och vegansk Janssons från Veggköket.

3. Julköttbullar

Vad vore julen utan kopiösa mängder köttbullar som rullas dag ut och dag in. Se recept här. Agrills julbordspåse har de klassiska köttbullarna som går hem hos både stora och små som du kan beställa via deras hemsida. Veggoköket erbjuder även ett veganskt alternativ som du enkelt kan beställa här.

4. Inlagd sill – klassiskt recept

Den sanna julbordsälskaren dukar såklart upp sill på bordet – se recept här. Veggoköket erbjuder veganskt alternativ som du enkelt kan beställa via deras hemsida. Från Westerqwarn har du möjlighet att beställa julkassen med fantastiska sillsmaker utöver det vanliga, mojitosill och glöggsill bland annat.

julrecept

Veggokökets auberginesill med smak av senap och skärgård.

5. Ris à la malta med äpple och pepparkaka

Recept på ris à la malta med pepparkakssmul. Se recept här! Kajplats 9 erbjuder Ris á la malta pannacotta – en läcker variant på den klassiska efterrätten. Du hittar den som en del av deras julbordspåse.

6. Rocky road

Rocky road  måste vara ett av det enklaste julgodiset att göra. Otroligt gott och perfekt munsbit – se recept här. 
Hos Systrarna på Gaggeska gården ute på Vallby Frilutfsmuseum hittar du egengjord fika såsom läcker julknäck, Torgfia och saffransbiskvi om du vill slippa stöket i köket.

 

 

 

Källor: Nordiska Museet, Populär Historia, Lena Kättström Höök, mittkok.expressen.se
agrill
Kajplats 9
Veggoköket
julmat
Systrarna på Gaggeska Gården
bondens västerås
julrecept
julbaka