1
0
GÅ TILLBAKA

Restaurangåret 2020

en månad sedan
Restaurangåret 2020

2020 har varit ett av de tuffaste åren för restaurangbranschen, men även ett år som gav ny glöd för verksamheter.  Vi har sett restauranger, caféer och hotell utveckla sina koncept på kreativa sätt. Allt från åtgärder för att gäster ska känna sig säkra under sina besök, digitala lösningar till hemleveranser för att möta sina gäster på ett nytt sätt. Vi ska inte missa att lyfta alla fantastiska gäster som stöttat sina favoritställen så gott de kunnat för att de ska kunna vara kvar.

Trots restriktioner och social distansering så har närheten känts av på ett annat sätt. Man har gått samman för att bland annat hjälpa Stadsmissionen i Västerås med deras arbete samt skicka ut mat till våra fantastiska sjukvårdshjältar. Därför vill vi i vår årliga summering av restaurangåret ge samtliga en stor digital applåd för ett fenomenalt jobb trots tuffa omständigheter.

Vi listar vilka nya verksamheter som öppnat, koncept som förändrats och vilka som tyvärr tvingats stänga. Du får även en koll på vad som komma skall under 2021.

NYÖPPNADE RESTAURANGER OCH CAFÉER I VÄSTERÅS 2020

Bageri April

De erfarna och meriterade ägarna Kim Lund och Pär Martinsson öppnade Bageri April under våren. Med öppen planlösning och full insyn i produktionen där fokus ligger på att under hela dagarna baka bröd  i stenugnen, bakverk och annat.

Adress: Vasagatan 17.

B26

Kökschefen Markus Sjöholm på B26. Foton av Henrik Mill.

I coworkingspacet B26 öppnades en restaurang med fokus på säsongsbaserad, kreativ och växtbaserad lunchbuffé som inhandlas efter vikt. Man använder till stor del ekologiska och närodlade produkter samt råvaror från lokala leverantörer.

Adress: Port-anders gata 9.

Blackstone Steakhouse

2015 grundades franchise-kedjan Blackstone Steakhouse som sedan tidigare finns etablerad i städer runt om i Sverige. Sedan i våras finns kedjan även i Västerås. Det unika med restaurangens koncept är att  varmrätterna serveras på glödhet lavasten och bidrar till en upplevelse du sent glömmer.

Adress: Sturegatan 11.

Essence

Ett koncept av den talangfulle Stefan Taylor som tar dig på en smakresa. “The menu is served to the guest in a sealed envelope, you are welcome to open it before the dinner if you like but our idea is that you take it home and open it the next day as a reminder of your experience at the restaurant.” säger Taylor i en tidigare intervju.

Adress: Kopparlundsvägen 4.

 

Green Mandala Raw Café

Under 2020 öppnade Green Mandala Raw Café, där kan njuta av en läcker raw brunch varje dag – hela dagen. Mycket näring, smaker och fantastiska rätter erbjuds i en härlig atmosfär. Green Mandala är ett veganskt raw cafe som erbjuder lite annorlunda och hälsosamma alternativ till populära fika- och lunchfavoriter, en sann upplevelse för både öga och gom.

Adress: Sigurdsgatan 4.

Hörnet Västerås

Joni Demir kände att det var dags att öppna ett koncept anpassat för rådande tider. Hörnet kan du besöka för att käka frukost, lunch och fika, dessutom har ALLT anpassats för att ta med. Takeaway-vänligt och snabbt!

Borgåsunds restaurang

I år fick Astrid Hallenstvedt möjligheten att öppna ett helt nytt koncept på samma plats som det tidigare Borgåsundscaféet. Det gamla magasinet renoverades från topp till tå för att satsa på en restaurang med full à la carte med fullständiga rättigheter.

Med en utsikt över Mälaren kan du besöka Borgåsunds restaurang som är beläget vid Strömsholms kanals sydligaste utpost. Menyn inspireras av internationella smaker.

Adress: Hornssund 2.

Mocca Deli

Restaurangåret 2020Västerås gav ett riktigt gott intryck på Bröderna Mansour som valde att öppna sin fjärde verksamhet här och flytta hit privat.

Hos Mocca Deli erbjuds en härlig och avkopplande stund mitt i vardagen. På deras meny hittar du allt från hemgjorda bakverk, matiga hälsotallrikar, sallader, wraps flatbreadpizzor till att njuta av ett glas rött på kvällen.

Adress: Stora torget 2. (Öhrmans gamla lokal)

Frösåker Hotell

Frösåker Hotell Restaurangåret 2020Frösåker Golf & Countryclub öppnade i år Frösåker Hotell Anno 1800. Där kan du bo bekvämt i rymliga rum med genomtänkta detaljval mitt i golfparadiset vid Mälaren.

Hotellet med dess rustika känsla är en mötesplats för alla. Med deras utmanande 18-håls bana, spännande korthålsbana, custom fitting, utomhuspadel, event/konferensmöjligheter från 4-600 personer, är Frösåker Golf & Countryclub något du inte vill missa.

Adress:  Frösåker Gård, Västerås.

Bistrobox

Bild från Archus.

Varför inte bygga en restaurang med en containerlikanande fasad? Sagt och gjort, Gabriel Turan öppnade Bistrobox som lyfts i svenska medier för sin unika arkitektur som Archus har skapat. Restaurangen är också en del i Arvers koncept kallat Stop128, ett truckstop utrustat med restaurang,  parkering, drivmedel, lastbilsservice, toaletter och duschar berättar Västerås tidning.

Traditionell husmanskost med egen drive-through. Bistrobox är det perfekta stoppet för alla som åker på E18 och för alla som bor och arbetar i närområdet.

Adress: Speditörsgatan 1.

Karl Jan’s

Bild från Karl Jan’s.

Baklavageneralen blev Pizzageneral. Keihan Darvishi tillsammans med kompanjer från Mothership group drog igång en pizzatruck som serverar italienskt inspirerade pizza slices vars namn inspirerats av Sverige.

Orgil sushi

Stadsdelen Bäckby växer och utökades med en ny sushirestaurang som drivs av Oyunbileg Otgondalai med familj. Man har inte lutat sig tillbaka 2020 utan slått sina kloka huvuden ihop med gänget som driver Aros pizzeria och även öppnat en verksamhet i samma lokal i år.

Adress: Bäckby torg 1 & Vasagatan 58 (Samma lokal som Aros pizzeria)

Bread & Sweets by Jennie 

Stjärnkonditorn Jennie Elmerfors förverkligade sin dröm och öppnade Bread & Sweets by Jennie där man kan ta del av hennes bakverk och bröd.

Adress: Öster Mälarstrands allé 18.

Mäster Jacobs Bageri

Mäster Jacobs är ett familjeföretag som kommer från Mäster Jacobs väg i Skultuna. Sedan flyttade det till Bäckby industriområde 1984. Idag drivs det av paret José och Michaela Diaz och har ett brett sortiment med tårtor och bakelser men brödet står i största fokus. 2020 öppnade de ett café på Notudden som man kan besöka.

Adress: Notuddskajen 5.

Rocklunda Bistro & Restaurang 

Restaurangen i Rocklunda hade gått i konkurs under första corona-vågen. Petri Karhukorpi och Mattias Klinga såg potentialen i konceptet och ville driva det vidare. Sagt och gjort, de tog över restaurangen under hösten och har stora planer framåt.

Man behåller en del gamla koncept men utvecklar med butiksdel, takeaway och kvällstidsserveringar. Gänget har också skapat “Coppersmiths bar” på andra våningen där man håller i provningar och middagar, event som står utanför idrotten för både privat- och företagspersoner.

Adress: Vasagatan 71.

Piccolo

Vägg i vägg med Di Spagna hittar vi den nya festlokalen Piccolo som ”way back” gick under namnet Smalls. Här kan du njuta av mat serverad i bufféform och är en lokal för fest, umgänge och tradition.

Adress: Vasagatan 26.

The Coffee

The Coffee Västerås Restaurangåret 2020Örebro-konceptet tog sig till Västerås och öppnade i Erikslund Shopping Center där tidigare Chantals befann sig. På The Coffee som drivs av Robin Kurt, kan du avnjuta en välförtjänt kopp kaffe och en gedigen fikameny med egengjorda bakverk och lättare lunch.

Adress: Krankroksgatan 17.

Sagar

Restaurangåret 2020Indisk mat att uppleva ute på Bäckby hos Sagar som drivs av Mahmood Ul Hassan och Waqar Rana. Detta koncept finns också i Enköping.

Adress: Gjutjärnsgatan 2A.

Westerqwarns Vedugnspizzeria

Bild till vänster: @simonbrangefalt. Bild till höger: @hemmahosmj.

Utflyktsmålet Westerqwarn som bedrivs av Joakim Graning gjorde en storsatsning under krisen och öppnade en vedugnspizzeria på första plan vilket varit en stor succé.

Adress: Västerkvarnsvägen 4.

SALUHALLEN SLAKTERIET – UTÖKADE MED FEM VERKSAMHETER

Saluhallen Slakteriet satsade 2020 och utökade utbudet med hela fem nya verksamheter. Man lyfte Saluhallen ytterligare och idag är man ett av Mälardalens populäraste besöksmål i matväg.

Adress för samtliga verksamheter: Slakterigatan 6-10.

Bondens Västerås

Köpingsborna Hanna och Robin hade en dröm om att stötta bönder och lokala företag. Sagt och gjort så öppnade de livsmedelsbutiken Bondens som erbjuder produkter och råvaror med fokus på ekologiskt, närodlat och lokala samarbeten.

Chiqpeas

Äntligen öppnade ett koncept i Västerås av familjen Copperfeldt som tillverkar sin egna falafel baserat på ett familjerecept. Här får du uppleva smaker som du sent glömmer.

Mr.Mango

Från foodtruck till lunchlucka på Sigurdsgatan rakt in i Saluhallen. Grundarna Josefin Jackson, Marcus Nilsson och Johan Lindfors har inte suttit stilla 2020. I år öppnade Mr.Mango sin tredje verksamhet och nu kan du uppleva deras ”mangonificenta” koncept i Saluhallen Slakteriet.

Pasta Fresca


Här får du uppleva färsk pasta på riktigt. Detta är ett koncept som de två barndomsvännerna Patrik Andersson och Kardå Talani satsat allt på. Njut av färsk och framförallt egengjord pasta från Pasta Fresca.

Nora’s

Bild till vänster och höger: @bynybrg

Joe Morris som grundat och driver populära RibHaus som tagit sig ända till Seoul, har detta år utvecklat ett nytt koncept – Nora’s. Vedugnspizza med säsongsbaserade råvaror och ett brett utbud av naturvin.

HAMBURGAREBOOMEN FORTSATTE 

Förra årets hamburgaretrend fortsatte kort in i 2020. Hamburgerbruket fick tyvärr slå igen sinna dörrar och i samma lokal öppnade Bastard Burgers. Kan detta vara Västerås sista hamburgerrestaurang som öppnat?

Bastard Burgers  

Den snabbt växande streetfood kedjan Bastard Burgers öppnades under hösten. Här serveras prisbelönta burgare och man har ett stort veganskt utbud. Inspirationen hämtas från New York och kvaliteten kommer från Norrland.

Bastard Burgers restarurangåret 2020
Adress: Köpmangatan 6. (Hamburgerbrukets gamla lokal)

SALLADSBOOMEN INTOG VÄSTERÅS  

Salladerna ersätter hamburgaretrenden och under 2020 såg vi en boom av salladsställen i Västerås.

Sallad & Sånt

Sallad & Sånt drivs av Johan Benzeriane som tillsammans med kockar som haft tidigare erfarenhet från fine-dining krogen Frank, kompat ihop nytänkande sallader. Man har inte sparat på krutet när det kommer till miljön, det har varit viktigt att skapa en trivsam och avslappnad miljö där man vill vara kvar och hänga som Johan beskrev i en tidigare intervju.

Adress: Strömledningsgatan 1.

Salladsboxen

Salladsboxen Västerås restaurangåret 2020 Hos Salladsboxen hittar du fräscha sallader med ett brett utbud. Njut även av deras egna färskpressade juicer och boosta immunförsvaret med färska vitaminer.

Adress: Krankrogsgatan 7.

Salladsmagasinet

Mattias Lindh och Niklas Bussert mötte Corona-krisen med att utöka öppettiderna med kvällsöppet. De tyckte inte att det var nog och bestämde sig för att ta nya steg och expandera. 2021 förväntas de öppna på Erikslund i närheten av ICA Maxi.

Adress: Traversgatan (I närheten av ICA Maxi Erikslund)

Koncept som förändrats

En del verksamheter har valt att satsa under den pågående krisen.

Vinylcaféet flyttade från Saluhallen till Hallstaparken

Susanne Croner öppnade Vinylcaféet våren 2019 inne hos Saluhallen Slakteriet. Under corona-krisen tog man beslutet om att flytta på verksamheten in till Hallstaparken.

Bra hak – Inte bara bra burgare längre!

Bilder tagna av: @lecreadot

Grabbarna, Nader Mahallatian, Imad Mourad, Nabil ”Nabbe” Nader utökade konceptet med bra pizza. Nu kan gå dit om du är sugen på burgare eller pizza. (Eller varför inte både och?)

Bygdens bageri och Wåffelbaren flyttade

Claes Hamberg och Lisa Holmberg har haft ett händelserikt år! Wåffelbaren blev en riktig succé som attraherade många besökare. Man flyttade verksamheten från Kärrbo prästgård till Kungsbyn och slutligen Björnögården.

Kopparlundens bageri tog in delägare och ska utöka verksamheten

Doris Näckdal har drivit Kopparlundens bageri i 13 år på egen hand. I år tog hon in Ewa Winge och Sandra Stadin som delägare med planer om att utöka konceptet.

”Vi drömmer om att utöka lokalen och bygga ut vårt bageri samt en fikadel, det skulle vara otroligt spännande, säger Doris. Vi ser fram emot att växa i takt med att Kopparlunden som stadsdel växer och ser därför att vårt mål är att bli en fikadestination.” Citat från Doris ur en tidigare intervju.

Vichi utökade lokalen och började med ramen

Iderbold Ganbat har inte suttit still. Vichi har nyligen genomgått en renovering och utökat lokalen för större utrymme. Något som också möjliggjort att man nu serverar ramen-rätter.

STÄLLEN VI FÅTT SÄGA FARVÄL TILL

Under året har vi tyvärr fått säga farväl till verksamheter och dessa vill vi minnas.

Royale

Royale öppnade 2018 –  Ett brasserie och en nattklubb som kombinerar La Belle Epoque och Moulin Rouge. I maj nåddes man av nyheten att bolaget bakom Royale försatts i konkurs.

Redfellas

Ett koncept som byggde på fräscha sallader, pizzor, smoothies och fika med maffiatema. Moderbolaget för kedjan försattes i konkurs under hösten.

Chantal’s caféer

Familjeföretaget Chantal’s startade 1994 och drevs senast av syskonen Sebastian Eriksson och Charlotte Eriksson. I september meddelade man att man skulle ha sin sista öppetdag i Punkt och Erikslund shopping center.  Chantal’s cateringverksamhet forsätter och man meddelade att man dyker upp med ett nytt koncept i en annan tappning någonstans i Västerås city.

Waynes coffee – Centralen

I november stängde Waynes coffee en av sina enheter i Västerås som är beläget inne på Centralstationen. Verksamheten på Torggatan 1 har fortsatt öppet.

Öhrmans konditori – Västerås city

Anrika Öhrmans konditori försattes i konkurs under sommaren. Verksamheten som finns på Öster Mälarstrand drivs vidare.

Vad väntar 2021?

Maria Therese – Ett litet bageri

Therese Linder som har hemmabageri väljer att öppna sitt egna kryp-in efter årskiftet. En café- och butiksverksamhet beläget på en av Västerås city’s mysigaste gator. Här kommer du överösas av en kärleksfull atmosfär, du ska känna dig som en i familjen. Therese är tidigare känd för sina bakverk, bröd och tårtor som ofta är klassiska med en tvist och är vackra att beskåda. Dessutom något hon kommer att fokusera på är att alla ska kunna avnjuta något gott, oavsett om man är vegan, gluten- eller laktosintolerant.

Marcel P

Sebastian Eriksson som tidigare drivit Chantal’s kommer att öppna Marcel P under våren 2021 tillsammans med kollegan Daniel Johansson. Restaurangen kommer att vara belägen i Handelsbankens gamla lokal på Vasagatan. Konceptet är franskt med fokus på slow cooking fastfood. I en intervju med Västerås tidning beskriver de konceptet:

– Vi kommer att öppna en restaurang kombinerat med kafé och bar. Vår tanke är att vi ska öppna tidigt på morgonen och ha öppet till kvällen. Vi ska ha dagens lunch, middag och även avhämtning. Vårt fokus är att det ska vara tillgängligt, ett franskt krypin, säger Daniel Johansson.

Skultuna Å-café blir Bistro bruket

Under tidig sommar kan vi förvänta oss att Å-caféet förvandlas till Bistro bruket. En helt ny mat- och miljöupplevelse på Skultuna Messingbruk som designas av Archus arkitekter (Som även varit del av projektet med Steam Hotel).

Westerqwarn
Mr.Mango
blackstone steakhouse
Nora's
pasta fresca
essence
bageri april
piccolo
orgil sushi
borgåsunds restaurang
chiqpeas
frösåker hotell
sagar
mocca deli
green mandala raw café
hörnet västerås
bondens
les chambres
bistrobox
karl jan's
bread & sweets by jennie
mäster jacobs
rocklunda bistro & restaurang
restaurangåret 2020
B26
B26 Västerås