1
0
GÅ TILLBAKA

Vad händer i restaurangbranschen 2021?

15 dagar sedan
Vad händer i restaurangbranschen 2021?

Foto: Carl Lemon, @carllemon på Instagram.

Vi har gått in i ett nytt år och den här veckan skriver Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House, en summering av 2020. Vad blev effekterna på branschen? Och vad kan vi förvänta oss av 2021?

Ett turbulent år för restaurangbranschen 

Starten på 2020 såg ut att bli ett bra år fram tills Covid-19 kom, sen slog det hårt mot vår bransch. Det blev restriktioner och man var tvungen att hitta nya vägar för att få in pengar i sin rörelse. Det funkade tillfälligt men sen håller takeaway inte i längden då det krävs mer för en restaurang att överleva såsom att ha möjligheten att servera alkohol exempelvis. Smittan gick ner under sommaren och krogarna som hade sommaröppet slog rekord på grund av att Svensken semestrade på hemmaplan och att dom ville stötta de lokala aktörerna. Sen kom det mer restriktioner och det blev riktigt tufft och den senaste kommer visa tydliga spår efter sig om den fortsätter efter den 24/1.

Utmaningar, för- och nackdelar 

Utmaningen att man blir tvingad till att tänka nytt kan vara nyttigt ibland och det har vi sett exempel på såsom lyxigare take-away, fri hemkörning, äta ute även under höst och vinter. Att restaurangbranschen tillsammans med företag och privatpersoner har hjälpt sjukhusen när dom har haft som mest att göra är ju givetvis en av fördelarna också. Nackdelarna var och är ju förstås att man inte kan arrangera bröllop och liknande och det har slagit hårt på cateringsektorn. Men 2021 ser bättre ut skulle jag säga!

“Aldrig varit så säkert att gå på restaurang” 

Dom allra flesta restauranger har skött sig oklanderligt och det har nog aldrig varit så säkert att gå på restaurang som det har varit senaste tiden. Sen tycker jag att restaurangbranschen blivit en slagpåse att slå på av någon konstig anledning? Det visar att det är ingen större smittspridning på restauranger ändå får vi nya restriktioner. Köpcenter och stora matbutiker får ha öppet och där kan alla som varit där vittna om att det inte är lite med folk!

Förhoppningen inför det nya året 

Jag hoppas och tror att 2021 kommer bli ett bättre år för branschen men tror att det kommer hänga kvar restriktioner och människors beteendemönster kommer vara ändrat. Jag tror att vi kommer ha färre antal besökare på kursgårdar och liknande. Mötesbranschen kommer se annorlunda ut för all framtid tror jag, mindre fysiska möten och mindre resor. Men samtidigt så måste vi ha sociala sammankomster med andra människor annars funkar inte vi som art. 🙂

The Nutmeg House i Västerås

The Nutmeg House drivs av Christoffer Magnusson Domeij som tillsammans med Stockholm Culinary Team vunnit OS-Silver, OS-Guld och VM-Guld. Med Christoffers dryga 20 års erfarenhet inom branschen är väntelistan till hans hemmarestaurang väl värd väntan.

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram.

The Nutmeg House Västerås
Christoffer Magnusson Domeij
restaurangbranschen
2021
restaurangbranschen 2021