2
0
GÅ TILLBAKA

RibHaus uppmärksammade av internationell burgarguide: “En av de bästa hamburgarna i Sverige”

ett år sedan
RibHaus uppmärksammade av internationell burgarguide: “En av de bästa hamburgarna i Sverige”
Foto: @mandutrash på Instagram.

Att RibHaus hamburgare är uppskattade av Västeråsare är sedan gammalt. Första gången den internationella burgarguiden Burgerdudes uppmärksammade dem var år 2015. Burgerdudes är den internationella burgarguiden som tagit sig till mer än femtio länder runt om i världen för att recensera burgare. Idag har de över 350 recensioner och reser världen runt för att utforska burgarfenomenet. 

Gänget bakom Burgerdudes har ätit burgare sedan 2009 och bestämde sig för att lansera sajten burgerdudes.se 2014. Resan har tagit dem runt världen och initierat burgarfestivaler i Stockholm där de även bjudit in RibHaus att delta. Den senaste recensionen har gett RibHaus full pott, 5/5. Vi har talat med krögaren och ägaren av RibHaus Joe Morris angående den fantastiska recensionen från Burgerdudes. 

“RibHaus har kommit en lång väg sedan vi testade deras burgare för första gången”

RibHaus Burgerdudes

Det glada gänget på RibHaus in action. Foto: @mandutrash på Instagram.

– Jag tror att de såg oss som något lite nytt inom en ganska ung “burgarscen” i Sverige. Vi hade en nisch i och med att det var hamburgare med koreanska och japanska influenser – jag tror att de gillade det! Men dessutom för att det var lätt för dem att se oss eftersom vi var i Stockholm på Hornstulls marknad ganska ofta, säger Joe Morris om att Burgerdudes säger att de kommit långt. 

“Fyra år senare kan vi konstatera att de inte bara serverar Västerås bästa burgare, utan även en av de bästa hamburgarna i Sverige.”

– Det känns bra att få erkännandet. Jag själv och teamet är mycket stolta över att de anser att vi är på den nivån. Det är därför vi kommer till jobbet varje dag. Men, vi är samtliga här, ödmjuka människor så vi kommer inte att leva på den här utmärkelsen för länge – vi kommer alltid att försöka förbättra vad vi gör, berättar Joe Morris. 

 “Det var uppenbart att alla komponenter var gjorda från grunden”

– Det är verkligen det viktigaste. Vad är poängen med att göra något om du inte kommer att göra det med något syfte. Människor bryr sig så mycket mer om det nuförtiden. Du behöver inte vara kock för att inse när något är hemlagat eller inte. Det var en av de viktigaste sakerna som vi beslutade om när vi började och vi kommer alltid att fortsätta göra det. Vill med det sagt även visa uppskattning till Bygdens Bageri för deras perfekta bröd, säger Joe Morris med ett leende. 

RibHaus Burgerdudes

Foto: @mandutrash på Instagram.

Joe Morris om vad som gör RibHaus koncept unikt

– Svårt att säga vad som är unikt med ett hamburgerhak. De flesta gör samma typ av saker. Hamburgare, pommes, god läsk, craft beer, kanske milkshakes och ibland kycklingvingar. Det skiljer sig inte mycket från olika restauranger. Vad vi försöka göra är tänker lite outside the box med de rätter vi skapar. Det är så viktigt för oss att fråga oss själva, “varför gör vi det här?”. Om vi har kycklingvingar, varför ska vi ha dem? Vilken inspiration har vi för de? Om vi gör en speciell rätt som vi ska servera på en fredagslunch – varför är den speciell? Vi vill att allt vi gör är “super delicious”. Det är huvudsaken med hur vi tänker. Vi vill inte laga “average” mat – vi vill göra den bästa mat, berättar Joe Morris stolt. 

RibHaus rätter Burgerdudes

Foto: @mandutrash på Instagram.

Expansionen till Sydkorea – en lång väg på bara fyra år 

-Den koreanska expansionen var enorm för oss. Det är galet att vi på bara fyra år har gått från ett tält och stekbord till en populär restaurang i Västerås och ett ställe i Seoul – en stad med ca 12 miljoner människor. Helt sjukt! Varför Seoul? Varför inte?! Det är en fantastisk stad som har vuxit så snabbt under de senaste 30–40 åren – men något som inte har blivit galet stort är hamburgarscenen och det är något vi vill förändra och vara en del av, säger Joe Morris. 

Ribhaus Burgerdudes Sydkorea Seoul

Joe Morris med kollegorna i Seoul, Sydkorea. Foto: @ribhaus på Instagram. 

Inspirationen till månadens hamburgare 

– Inspirationen bakom denna månads hamburgare var första gången jag fick prova Burger King. Vi hade inte en Burger King på Isle of Wight (där jag kommer ifrån) så om du fick äta där, då var det ganska exotiskt och speciellt! Burgaren var en ‘Rodeo Burger’ – det var första gången jag smakade det och minnet stannade kvar hos mig – även om det inte var så bra, berättar Joe och skrattar. Kombinationen av BBQ-sås och friterade lökringar var huvudsaken för hamburgaren och det har vi försökta att replikera denna månad. Egengjorda ‘beer-battered’ friterade lökringar, en hemgjord koreansk BBQ-sås och hemgjord soja-majonnäs. Den är populär kan man minst sagt säga, säger Joe Morris avslutningsvis. 

 

 

Adress: Slakterigatan 10, Västerås

Ribhaus
Ribhaus Västerås
RibHaus Sydkorea
Burgerdudes
RibHaus Seoul
Burgers
food