2
0
GÅ TILLBAKA

Nya Rocklunda Bistro & Restaurang

5 månader sedan
Nya Rocklunda Bistro & Restaurang

Fotograf: Heidi Karhukorpi

Rocklunda är en plats som ligger många Västeråsare varmt om hjärtat och har en anknytning till. Det är den största sammanhållna idrottsanläggningen i Sverige och ligger ca två kilometer från Västerås centrum. Här finns bland annat både utomhus- och inomhusarenor för idrott, fritid, mässor, utställningar, konserter och konferenser. Utomhusområdet omfattar hela 100 000 kvadratmeter. 

Det många inte känner till är Rocklundas attraktionskraft för Västeråsare, men även för många besökare från andra städer. Rocklunda har över två miljoner besökare årligen vilket är fler än Globen, detta gör att Rocklunda är Västerås största besöksmål. Vi har träffat Petri Karhukorpi och Mattias Klinga som kommer driva Rocklunda Bistro & Restaurang. I denna intervju berättar dem det nya konceptet och vad de ser fram emot med att bedriva restaurang, bar, konferens och cateringverksamhet i hela Rocklunda området. 

Den långa erfarenheten och lokala samarbeten 

– Jag är en medelålders man som har jobbat i kök i hela mitt vuxna liv, i princip 30 år, säger Mattias och skrattar. Jag har jobbat i alla former av kök, från fine dining till stora event och restauranger i hela Västerås och halva Sverige i princip. Jag har rötterna i svensk klassisk matlagning med europeisk brytning kan man säga, men svenskt bondkök i grunden. 30 restauranger har jag jobbat på under 30 år så jag har verkligen gott om erfarenhet från olika kök och arbetssätt, och Rocklunda är som att vara tillbaka på hemmaplan, förklarar Mattias. 

– Jag är kock i grunden men startade Coppersmiths Bryggeri vilket är ett starkt varumärke i Västerås. Dock är de inte kopplade på något annat sätt än att Coppersmiths i detta fall bara är en leverantör, jag blir lite som klistret däremellan men Coppersmiths har inget med Rocklunda att göra. Och naturligtvis kommer det säkerligen vara förknippat med Coppersmiths och det ser vi bara är positivt. Hela det lokala tänket är otroligt viktigt för oss och vi tänker lokalt så långt vi kan. Vi vill försöka få med alla så mycket som möjligt för att främja och lyfta lokala samarbeten, förklarar Petri. 

“Det är grillens förtjänst” 

– Vi träffades på så sätt att jag blev avundsjuk på Petris grill när vi hängde ute på Bryggeriet. Jag sa typ såhär “den här grillen Petri kan du bli miljonär på, jag skulle jättegärna vara med och grilla på försommarn, det är min dröm” och så grillade vi och körde Beergarden några gånger och så sitter vi här nu. Det är grillens förtjänst helt enkelt, säger Mattias med ett brett leende. 

– Det som gjorde att vi ville ta över det här stället är att vi älskar att laga mat, men tycker det är minst lika roligt med logistiken och evenemang. Vi har fem konferensrum och läktaren ut mot hallen, restaurangen där nere med 180 platser och café/take away delen. Restaurangen ger oss möjlighet att vara flexibla gällande meny då vi har olika event som händer här. Vi har Bistron, food court och vill börja veva in beergarden BBQ som match happening, det tror vi stenhårt på. BBQn har inte kommit in helt i Västerås än så det ser vi fram emot att utveckla, berättar de. 

Det nya konceptet 

– Vissa delar kommer man känna igen, lunch måndag-fredag står kvar exempelvis. Men vi vill få in en butik där vi vill sälja mer lokala produkter för att serva de som är i området när det inte är matchdagar. Takeaway med rätter som är snabba men kanske inte den klassiska fast food versionen. Vi kommer även erbjuda mat kvällstid också. Sedan har vi även delen som varit en sportbar kommer att bli som “Coppersmiths bar” där vi vill hålla provningar och middagar, event som står utanför idrotten för både privat- och företagspersoner. Det är samlingsplatsen i hela huset som vi vill lyfta, förklarar Petri och Mattias. 

– De två största förändringarna  är att matkvaliteten kommer höjas och nu kommer det första gången in entreprenörskap i huset  som kommer lyfta hela konceptet väldigt mycket. Vi tror det är bra att separera denna del från idrottsföreningen för att leverera en förhöjd upplevelse för alla besökare, oavsett om det är kopplat till något idrottsevenemang eller inte, säger Petri. 

Planer för framtiden 

– Vi skulle vilja ha minimässor med trevlig mat och dryck, även foodtrucks utomhus. I det här huset finns ett enormt sug att göra nya saker och det är extremt positiva känslor. Alla är så peppade och det är riktigt roligt och varenda Västeråsare har någon form av anknytning hit, som förälder, samarbetspartner, aktiv inom idrotten och det glädjer oss att kunna vara en del av en förbättrad upplevelse på Rocklunda, säger Mattias. 

– Idrott idag är inte bara idrott. Det är också en sällskapsplats som besöks där idrotten är en del av upplevelsen. Vi vill erbjuda olika sätt att umgås över mat, oavsett om man vill få i sig något lite snabbare eller om man vill sitta och njuta av en längre sittning eller häng vid baren. Vi vill ge besökare en härlig upplevelse och vi längtar efter att påbörja denna resa tillsammans med Västeråsarna, säger de avslutningsvis. 

restaurang
Rocklunda
Mattias Klinga
rocklunda västerås
rocklunda bistro och restaurang
idrottsanläggning
petri karhukorpi