5
0
GÅ TILLBAKA

Saluhallen Slakteriet: Storsatsar på söndagsöppet

7 månader sedan
Saluhallen Slakteriet: Storsatsar på söndagsöppet

*Bild från 2018. 

Saluhallen Slakteriet är en av de mest besökta platserna i Västmanland som lockar över 200 000 besökare om året om från städer runt om i vårt avlånga land. Nu börjar de även med söndagsöppet från och med den 11 oktober efter hög efterfrågan från gäster. I den här artikeln berättar vi om historian och vilka restauranger och butiker du hittar i Saluhallen Slakteriet.

Slakteriområdets historia – En resa genom generationer

Elektrolytverket var startskottet för Slakteriområdet. 1918 hade ASEA chefen, Sigfrid Edström ambitionen att göra Västerås till kopparstaden och startade Elektrolytverken i Slakteriområdet. USA kunde efter första världskrigets slut, börja exportera elektrolytkoppar igen och priserna sjönk. Verket tvingades därför stänga ned 1919 och öppnade aldrig upp igen. Under 30-talet drevs Saluhallen Slakteriet av en andelsslakteriförening.

Saluhallen Slakteriet

Elektrolytverken på Hammarby sjöhage, senare slakteri, 1930-talet. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

– Man drev sina egna butiker, butiksbussar och 1952 byggdes storkök och kontor. 1971 och framåt drevs området från och till utav olika företag och till slut valde man att lägga ner verksamheten 1990. Några år senare gick lokalerna till Västerås stad, berättar Greger Johansson, projektledare för Saluhallen Slakteriet i en tidigare intervju

År 2009 tog JSG Fastigheter över Saluhallen från Västerås stad. Idén kom till när man insåg vilka möjligheter området hade och fortfarande huserade många verksamheter med mat. JSG fastigheter bedömde då att det var värt att satsa på en ny typ av marknadsplats för lokalproducerad mat. 2016 köptes området sedan av Fastbro AB som haft fortsatt utveckling av att vårda och expandera hela Slakteriområdet som Saluhallen Slakteriet är en del av. Visionen är att ta det från en industri till en handelsplats, dit människor aktivt söker sig.

 

Såhär fungerar det i Saluhallen

I hallen hittar du flertalet restauranger och butiker! Du kan beställa från vilken restaurang som helst och du kan sitta vart du vill i hallen. De har även en fantastisk innergård som är otroligt mysig att sitta vid speciellt nu i sommartider. De har även självklart tagit bort bord i hallen och utomhus för allas trevnad och har i hela hallen markerat för tydlighet. Du kan även köpa presentkort som kan använda hos alla förutom Pasta Fresca och Mr. Mango där du köper separata kort. Nyligen har de även infört en disk- och miljöstation där du lämnar ifrån dig din disk. De värnar om miljön och är väldigt mån om att alla ska bidra till en bättre plats. 

Dessa restauranger och butiker hittar du 

VEGGOKÖKET
Den enda helt veganska restaurangen i Saluhallen erbjuder fantastisk och näringsrik vegansk mat. De har ett brett utbud och på menyn hittar du bland annat favoriterna deras bönerkebabpizza. Varje vecka erbjuder de en färgsprakande lunchbuffé där de serverar rätter enligt olika teman. Du vill inte heller missa deras läckra veganska fika som du även, likt resten av menyn, kan beställa via deras hemsida till nästa födelsedagsfirande. På söndagar kommer du nu även kunna njuta av deras brunchbricka där de serverar fantastiska veganska brunchrätter som passar stora och små. 

MR.MANGO

– Konceptet föddes ur idéen att inte begränsa oss själva till ett specifikt kök, utan snarare fokusera på en råvara som skulle vara återkommande och den röda tråden för oss. Mangon föll sig naturligt på något vis! Vi gillar hur man kan kombinera och experimentera med smaker och även anpassa det till olika rätter från olika kök. Alla rätter innehåller mango och därav namnet, berättar Josefin Jackson och Marcus Nilsson om deras koncept Mr. Mango i en tidigare intervju.

RIBHAUS 
Prestigefyllda RibHaus serverar grymma burgare och har fokus på klassisk amerikansk comfort food. De influeras även av det koreanska och japanska köket och finns även i Sydkorea. Bland annat listades RibHaus 2019 av den internationella burgarguiden Burgerdudes som en av de bästa hamburgarna i Sverige.

NORA’S 
Vedugnspizzan med stor fokus på lokala ingredienser baserat på säsong! Menyn är inte vara jättestor och inte heller super-italiensk – men den är fantastisk! Det finns ett litet antal small plates, som består av bröd/hemkärnat smör, en signature sallad, lokala och ‘haus-gjord’ charkuteri bland annat. Och självklart de läckra pizzorna med det perfekta krispet och fina naturvin.  

PASTA FRESCA
– Vi har försökt hålla det enkelt! Vi erbjuder sex pastarätter och tre antipasti som detta fall även kan ses som en variant av italiensk fast food. Det är tre friterade rätter och vi tycker det passar bra med konceptet i Saluhallen. Vi vill introducera västeråsare till genuin italiensk mat, berättar en av grundarna Kardå om konceptet i en tidigare intervju.


HAPPY NOODLE +
– För oss är det viktigt att satsa på kvalitét i vår matlagning. Därför använder vi oss utav färska grönsaker istället för konserverade. Kött, fläsk och kyckling kommer från svenska gårdar. Våra dumplings, vårrullar och vietnamesiska rispapperrullar görs för hand på plats i restaurangen. Istället för att använda färgämnen i våra dumplings, så blandar vi istället egen grönsakssaft som blandas ner i dumplingsdegen för att få fram de härliga färgerna, berättar en av grundarna Vicky i en tidigare intervju. En rätt som är väldigt populär är deras nudelsallad med vietnamesisk rispapperrulle, stekt fläsk och färsk sallad. 


AURORA SUSHI BAR 
Hos Aurora Sushi bar får du vara med om en kulinarisk och intim upplevelse när maten tillagas framför dig. Otroliga rätter från det asiatiska köket som bland annat deras sushi, pokébowls och andra läckra rätter som är en fröjd för ögat likväl smaklökarna. De har stor fokus på färska och unika råvaror och har en hög kvalitet.


SKAFFERIET 
Skafferiet är en förpackningsfri butik vilket innebär att deras produkter säljs utan förpackningar. Istället tar du med dig dina egna behållare och fyller på dem i deras specialdesignade lösviktssystem. Du hittar fantastiska produkter och råvaror som har stor fokus på att vara hållbara.CHIQPEAS
– Det som är unikt med Chiqpeas är att vi gör det färskt varje dag. Det är inget halvfabrikat eller liknande. Mitt motto är falafeln väntar inte på dig, du väntar på falafeln, säger grundaren Hagit och skrattar. Det är ett recept som funnits i min släkt som jag gjort till mitt eget och jag hoppas att Västeråsare kommer njuta lika mycket som vi gjort från generation till generation, berättar Hagit om konceptet i en tidigare intervju.BONDENS VÄSTERÅS 
Bondens Västerås är en specialbutik för livsmedel där du hittar ekologiska, närodlade, och hållbara produkter och råvaror. Du hittar allt från frukt och grönt till rengöringsmedel. Perfekta butiken för dig som vill hitta nya som gamla favoriter på ett och samma ställe.

Adress: Slakterigatan 6-10, Västerås 

Veggoköket
Saluhallen Slakteriet
Ribhaus
Aurora Sushi Bar
Happy Noodle +
Mr.Mango
Skafferiet
Nora's
pasta fresca
chiqpeas
bondens västerås