GÅ TILLBAKA

Allt du vill veta om fettisdagen

ett år sedan
Allt du vill veta om fettisdagen

Sedan semmelwrapen dök upp 2015 hos Tössebageriet i Stockholm är inget sig likt i konditorierna. Somliga menar att Fettisdagen är kulmen för årets viktigaste veckor för bagarna. Vi har tittat på semlans väg från strikt reglerad fastlagsbulle till populärt trendbakverk.

Foto: @tossebageriet på Instagram.

 

Kärt barn har många namn 

Semla, hetvägg, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle – kärt barn har många namn! Men något förändrades 2015 när Semmelwrappen gjorde entré på konditor scenen. Uppfinnaren av semmelwrapen heter Mattias Ljungberg. Mattias är välkänd inom konditorbranschen och har bland annat tävlat i mat-VM och vunnit årets konditor. Till vardags hittar vi Mattias på Tössebageriet i Stockholm, och det var också där semmelwrappen uppfanns i januari 2015. En modern klassiker var nu född och därefter har många nya versioner utvecklats.

Mr Cake Semla
En bland många varianter – wienersemlan hos Mr Cake. Foto: @mrcake/instagram

Historian bakom den ljuvliga vetebullen

Vad är egentligen en semmelwrap för något? Jo det är en kombination mellan en semla och wrap (påminner om en tunnbrödsrulle). Bakverket härstammar från den klassiska svenska semlan, kanske Sveriges mest kända bakverk. Semlan har en lång historia bakom sig och har utvecklats genom åren.

Svenskarna äter runt 40 miljoner semlor under denna period, och självklart så är den klassiska varianten men ljuvlig grädde och underbar mandelmassa den stora favoriten. Men i och med semmelwrapens stora succé har vi sett en explosion av innovativa kreationer. Wrap, nacho, lakritsemla, nutellasemla, vaniljsemlan, wienersemlor och veganska varianter.

Det här är namnets ursprung 

Semlan har dock en gammal tradition i Sverige. Namnet semla kommer från latinets simila som betyder vetemjöl. Ordet eller liknande ord användes i alla antikens riken som synonym för bröd gjort på finaste vete. Forskare menar även att ordet semla kommer från det latinska ordet semi vilket betyder halv och det gamla ordet semlja vilket betyder klot. Ordet semla skulle då alltså betyda halvt klot av finaste vete.

När ska semlor ätas?

Traditionellt sett åt vi semlor bara på fettisdagen, det vill säga festdagen före fastan. Detta är fortfarande den stora semmeldagen, men nu kan semlor hittas lite här och var från jul till påsk. Nedan listar vi vart du hittar semlor i Västerås.

Systrarna Ericsson

Systrarna Ericsson semla Västerås
Foto: @systrarnaericssonkonditori/instagram

Brynolf Bagare

Semla Västerås
Foto: @brynolfbagare/instagram

Kopparlundens Bageri 

Foto: @kopparlundensbageri/instagram.

Bageri April 

semla Västerås
Foto: @bageriapril/instagram

*Listan uppdateras kontinuerligt.

Semla
Semmelwrap
Semlor