0
0
GÅ TILLBAKA

Strömsholms marketenteri: “Samarbetat med lokala aktörer”

3 månader sedan
Strömsholms marketenteri: “Samarbetat med lokala aktörer”

I samband med spridningen av coronaviruset har många företag drabbats av att färre människor är i rörelse jämfört med förut. En bransch som drabbats väldigt hårt är restaurangbranschen. I denna artikel-serie möter vi restaurang- och caféägare som berättar om hur coronaviruset påverkat deras verksamhet och hur de ser på framtiden. Helene Stefanussen från  Strömholms Marketenteri berättar mer om hur den senaste perioden hos de sett ut. 

Lång historia inom familjen 

– Vi driver vårt eget bageri och även caféverksamhet och ett mindre bed and breakfast med fyra rum. Vi har en lång historia, själva marketenteriet har funnits sedan militärtiden,  sent 1800-tal, och efter det har har själva caféverksamheten varit i privat ägo. Min mamma och mormor tog över och drev verksamheten sedan 1976 och för ett par år sedan tog jag över, förklarar Helene. 

Fokus på klassiker 

– Vi satsar mycket på vårt egengjorda bröd. Vi satsar också väldigt mycket på klassiska bakverk så man ska känna igen sig i barndomsminnen och ta det vidare till yngre generationer. Mycket småkakor och mormors kakor, vi kör enligt mycket gamla recept. Mestadels sker det försäljning över disk, men i dessa tider är det uppskattat när folk vill beställa till privata tillställningar. Vi har även lättare caférätter som komplement till fika, smörgåsar och liknande, berättar Helene. 

Viktigt att stötta lokala aktörer 

– Det var som för alla i branschen en chock, en tvärnit direkt när det bröt ut. Vi har fått styra om en del med bordsplaceringar och skyltning som alla andra. Vi har utökat vår annars väldigt höga hygien, vi satte igång med uteserveringen väldigt snabbt trots att vädret kanske inte var på topp där i början. Vi har samarbetat med lokala aktörer för exempelvis hemkörning. Det har varit väldigt positivt gensvar från de som nyttjat tjänsten. Också roligt att kunna göra det med flera andra lokala aktörer för att hjälpa varandra på något sätt, som såklart är en viktig del under denna period. Gäster kan även ringa in om de sitter i bilen utanför exempelvis så kommer vi ut med grejerna, så det har funkat väldigt bra, förklarar Helene. 

Tacksamhet för gästernas stöd 

– Inför sommaren känns det positivt. Vi har en fantastisk uteservering med goda mellanrum och vi märker på folks humör att det känns att det känns som en mer positiv tid. Något som också varit positivt har ju varit att vi utvecklat vår verksamhet via hemkörning och take away har också ökat. Det som slog tvärstopp var vår beläggningen på vår bed and breakfast, så där ska vi försöka tänka om och där ser vi det positivt i dessa tider att det är så få rum. Och något som också är positivt är att vi har väldigt mycket trogna kunder och de har ju verkligen ställt upp vilket vi är väldigt tacksamma för. Det är väl en fördel eftersom vi funnits så länge, säger Helene med ett leende. 

– Av statens stödpaket har vi nyttjat sjuklönbite och minskade arbetsgivaravgifter som varit de positiva delarna för oss. Och vi har staten som hyresvärd så det verkar som att vi kan få en halvering av hyran. Det är de tre sakerna vi kunnat nyttja, säger Helene avslutningsvis.

 

Strömholms Marketenteri

Adress: Stallbacken 5, 734 94 Strömsholm
 

covid19
Strömholms Marketenteri