1
0
GÅ TILLBAKA

Susanne Croner: “Så himla magiskt och kul”

5 månader sedan
Susanne Croner: “Så himla magiskt och kul”

Susanne Croner driver Vinylcaféet i Västerås beläget i Saluhallen Slakteriet och hon är även skribent för Findie. Vi kommer i denna artikelserie få följa med Susanne och hennes syn på restaurangbranschen, hennes erfarenheter och tips och tricks längs vägen. Den här veckan berättar Susanne om menyer, recept och vad Susannes bästa ingredienser är. 

Husmanskost för hela slanten! 

Jag älskar att laga husmanskost! Gärna pannbiffar, kålpudding, kroppkakor, stuvade makaroner med köttbullar, ugnsgratinerad falukorv med potatismos, spaghetti med köttfärssås, raggmunk med fläsk… Men också gärna plockmat med härliga tillbehör och lite hetta!

Stekt gul lök, cayennepeppar, vitlök och riktig grädde eller Creme fraiche är ofta med i min matlagning. Dessa klarar jag mig inte riktigt utan! Likaså älskar jag svensk nötfärs som går att laga många rätter på. Lasagne, pannbiff, kålpudding, köttbullar, grekiska biffar, köttfärssås och hamburgare, möjligheterna är verkligen oändliga! Ägg och fisk är också bra proteiner som tillhör favoriterna när jag skapar rätter. Och fläskkotletter med ben som jag steker hårt och sedan går minst en timme i ugnen, herregud så gott!

Hur lätt är det att improvisera inom mat?

Matlagning är bara så himla magiskt och kul! Och det är en rolig sällskapsgrej, att laga mat tillsammans med nära och kära. Jag skulle säga att det är så lätt att improvisera inom mat med olika smaker och råvaror, det går att hitta en väg fram under tiden på nåt sätt. I bakning skulle jag inte säga att det är samma sak, där krävs att det är mer genomtänkt för att det ska bli bra. Jag sitter och skriver på en kokbok som jag hoppas ska släppas i år… en dröm jag haft i många år så ni kommer förhoppningsvis kunna ta del av mina recept snart.

Den röda tråden behöver inte vara maten

Jag tycker inte alltid att det behöver vara en röd tråd i matlagning (bara i mina musikquiz haha). Däremot älskar jag att pimpa en tisdagkväll med kanske Indisk mat, dukning i färgglatt och musiken är indisk.. prick i pannan och att man kanske avslutar med en indisk film. Sånt älskar jag jag verkligen! Gärna att man klär sig lite härligt också. Den röda tråden behöver inte alltid vara maten snarare stämningen.

Viktigt att göra det från grunden


För mig är det väldigt viktigt att göra allt som går från grunden. Jag älskar att göra skagenröran! Mina handskalade räkor är hela, inget fryst och sönderhackat, det är viktigt med färsk och fin grön dill. Jag älskar färska kryddor överlag i matlagning. Dill, krusig persilja, oregano, basilika….hur ljuvligt som helst! Nu odlar jag hur mycket som helst i min stora trädgård och hoppas att det ska bli bra. Tillbaka till skagenröran – första gången jag gjorde den är hela 27 år sedan! Den blev så omtyckt och sedan har den varit med mig! Likaså min aioli! Det är egentligen en vitlöksdressing men den har hetat så och dumt att byta nåt som fungerar… Det händer att jag hoppar in akut och fixar till familjer som vill ha den till sin fredagstacos. Jag älskar när man kan piffa till rätter!

Hur ska en dessert egentligen vara?

Alltså desserter ska inte vara för söta, om du frågar mig för jag får migrän. Men jag gillar, sött, syrligt, chokladigt, gräddigt, frukter och nåt som bryter av. Kola, salt, eller lakrits. Jag älskar bakelser och Napoleon som har en sån schysst syrlighet i sylten. Vår Thoretårta är en mix av detta. Jag är ingen konditor, mer en kock/kallskänk, men visst har jag några paradrätter som är mina!

Vinylcaféet i Västerås

Vinylcaféet i Västerås är ett café med fokus på härlig inredning med vinyler, film och musik och framförallt med fokus på god mat, glass och fika. Där kan du även njuta av goda räksmörgåsar, nachotallrik, våfflor eller bakad potatis med egna röror.

Adress: Slakterigatan 6-10, Västerås 
Matlagning
Recept
Vinylcaféet
Vinylcaféet Västerås
Susanne Croner
kokbok