1
0
GÅ TILLBAKA

Veggoköket satsar på egentillverkat julsortiment

2 månader sedan
Veggoköket satsar på egentillverkat julsortiment

Upplev en vegansk jul 

Oavsett om du är ny inom den veganska världen eller är mer än bekant med köket så har du nu möjlighet att ta den klassiska julupplevelsen till en ny nivå. Veggoköket erbjuder julkassar och julprodukter i vegansk tappning som passar stora som små. Välkomponerad, näringsrik och framförallt smakfull vegansk mat till jul och ett perfekt tillfälle att uppleva smakrik vegansk mat tillsammans med nära och kära. Nedan berättar Rikard Hjärtström som driver restaurangen och är kock mer om konceptet.

– Vi tillverkar allting själva, på antingen svenskodlade baljväxter eller ekologiska alternativ. Julsk*nkan vi gör är baserad på svenskodlade gula ärtor, som vi sedan gör en så kallad “seitan” med. Alltså adderar kryddsättning, rent glutenprotein och sedan tillagar. Så griljerar vi sedan klimpen innan den skärs upp och blir en del av julkassen, samt säljer vi griljerad/skivad julsk*nka under december. Säljs även om 500 gram som du griljerar själv. Vegbullarna gör vi på ekologisk sojafärs, ekologisk quinoa, soltorkade tomater, senap och oregano – de blir riktigt goda och är en storfavorit år efter år, berättar Rikard.

Den största skillnaden mellan traditionellt och veganskt julbord 

– Idéer till allting är sånt som växer med tiden, från tanke till ständiga förbättringar. Det här blir vår sjätte jul som vi tillgodoser Västeråsarna med bra, veganska alternativ till julbordet så vi ser till att utveckla och förbättra något för varje år som går.  Den största skillnaden mellan vanligt julbord och vårt veganska julbord är, utöver självklarheterna att maten skiljer sig en del, så är ju fördelarna stora om man väljer vår miljösmarta, djurvänliga och noga genomförda meny med hög kvalitet på råvaror. God mat som är gott för allt runtomkring, säger Rikard.

– Favoriterna är år efter år fortfarande vegbullarna med vår rödbetssallad som har en tydlig smak av pepparrot, auberginsillen som även blir hyllad år efter år och slutligen vår goda saffranskladdkaka med lingonkompott, berättar Rikard.

Lilla kassen

Det varma: Julsk*nka på gula ärtor och egengjord kryddblandning, veggobullar på sojafärs, soltorkad tomat och quinoa, Janssons frestelse på ekologisk potatis, havregrädde och kapris

Det kalla: Rödbetssallad med äpple, skärgårdsauberginesill

Dessert: Saffranskaka med lingon

Pris: 199 kr  

Stora kassen

Det varma: Julsk*nka på gula ärtor och egengjord kryddblandning, veggobullar på sojafärs, soltorkad tomat och quinoa*Janssons frestelse på ekologisk potatis, havregrädde och kapris, rostade morötter med senap/kaneldressing, stuvad grönkål med svamp

Det kalla: Rödbetssallad med äpple, skärgårdsauberginesill, senapsauberginesill, kålsallad med granatäpple, mandlar och lingon vinagrette, picklad dill och citron morot

Dessert: Mjuk pepparkaka, saffranskaka med lingon

Pris: 450 kr

Julprodukter

Om du känner för att skapa din egen julkasse eller beställa fler av dina favoriter har du även möjligheten att beställa deras egengjorda produkter separat. Du beställer enklast via deras hemsida.

Julsk*nka – Hel 500 gram, 169 kr 
Seitansk*nka på svenskodlade gula ärtor och vår egna kryddblandning. Innehåller gluten.

Julsk*nka – Färdigskivad och griljerad 200 gram, 69 kr
Seitansk*nka på svenskodlade gula ärtor och vår egna kryddblandning. Innehåller gluten.

Vegbullar, 69 kr
Gjorda på ekologisk sojafärs, soltorkad tomat samt ekologisk quinoa, 300 gram.

Auberginesill – Senap, 69 kr
Ångad och inlagd aubergine. Pris per burk.

Auberginesill – Västkust, 69 kr
Ångad och inlagd aubergine med dill, citron och tångkaviar. Pris per burk.

Rödbetsallad, 49 kr
Med pepparrot och äpple. Pris per burk.

Janssons frestelse, 59 kr
Gjord på ekologisk potatis, havregrädde och kapris, 500 gram.

Bönerkebab, 89 kr
Gjord på svenskodlade kidneybönor, vår egna kryddblandning, 380 gram. Innehåller vetegluten.

Beställ enkelt via Veggokökets hemsida för att uppelva fantastisk vegansk julmat i år.

Veggoköket
Saluhallen Slakteriet
Veggoköket Västerås
Saluhallen Slakteriet Västerås
julmat
vegansk julmat
julkasse
julprodukter