1
0
GÅ TILLBAKA

Vinets dag, vi gör oss redo att fira!

8 månader sedan
Vinets dag, vi gör oss redo att fira!

För det sjunde året i rad firar vi den 22 januari som vinets officiella dag, såsom utnämnd av den svenska Vinakademien. Sankt Vincent av Saragossa, vinets skyddshelgon, har dock firats runt om i Europas vindistrikt i många år. Firandet av denna dag ses som en tid för reflektion bland Europas vinmakare, då de kan reflektera kring och utvärdera det gångna årets skörd och förbereda det kommande året.

Vem älskar vinet mest egentligen?

Att vi svenskar tycker om att ta ett glas vin är ingen hemlighet, och faktum är att närmare hälften av svenskarnas alkoholkonsumtion består av just vin. Blickar vi ut i världen hamnar svenskarna dock på en blygsam 22-plats vad gäller vinkonsumtion, och i topp finner vi naturligtvis vinfantasterna Frankrike och Italien som tillsammans med Spanien även toppar listorna som världens största vinproducenter.

Mousserande från Frankrike 

När det kommer till variation på absolut toppnivå, finns det inget land som levererar såsom Frankrike. Med två av världens absolut mest berömda vinregioner, Champagne och Bordeaux, producerar fransmännen några av världens mest berömda mousserande, torra vita och röda samt söta viner gjorda på bland annat druvorna Pinot Noir och Cabernet Sauvignon.

vinets dag Västerås

Vitt från Toscana

Italien förknippades länge med billiga och enkla viner, men har sedan 60-talet haft ett stort uppsving vad gäller kvalité tack vare blandningen av tradition med ny teknik och modern vinmakning. Med omkring 2 000 olika druvsorter finner vi långlivade och världsberömda viner av nebbiolo från Piemonte i norra Italien till sangiovese från Chianti i mellersta delen och “vulkaniska” viner från Etna på Sicilien.

vinets dag Västerås

Säg den som varit i Spanien och inte druckit sangria!

Vindistriktet Rioja är Spaniens i särklass mest berömda vinområde. Undersökningar har visat att det är det tredje mest berömda vindistriktet hos svenska konsumenter efter Bordeaux och Champagne. Den blå druvsorten tempranillo är Spaniens mest kända druvsort, och är oftast den självklara basen i den populära spanska drycken sangria. Själva drycken som har sitt ursprung i 1800-talets Spanien serveras som bål och består traditionellt sett av rött vin och hackad frukt, ofta tillsammans med andra ingredienser som apelsinjuice, läsk eller fruktsoda.

Vill du fira vinets dag i Västerås?

Officershuset (Bistro Vinoteket)

Hos Officershuset finner du viner från hela världen – och då menar vi verkligen hela världen! Bistro Vinoteket erbjuder vin från 49 olika länder och har över 350 olika sorters vin i lager, och dessutom mängder av dessa viner på glas; både rött, vitt, rosé, mousserande, dessertvin och förstärkta viner.

vinets dag Västerås

Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag – Lördag: 16:30 – 23:00
Söndag: Stängt

Adress:
Karlsgatan 4, 722 14 Västerås

Di Spagna

Under Di Spagnas stående vinkvällar på torsdagar från 17.00-21.00 får du chansen att unna dig något gott till ett förmånligt pris, samtidigt som du lär sig något om vinets ursprung om så önskas. Men självklart kan du även fira vinets dag resterande dagar!

vinets dag Västerås

Öppettider:
Måndag: 11:00 – 22:00
Tisdag: 11:00 – 22:00
Onsdag: 11:00 – 23:00
Torsdag: 11:00 – 23:00
Fredag: 11:00 – 00:00
Lördag: 12:00 – 00:00
Söndag: 13:00 – 21:00

Adress:
Vasagatan 26

Madame Josephine

På en resa till Mallorca mötte Madame Josephine kärleken i den pensionerade gentlemannen Fernando. Romantiska kvällar fyllda med tapasrätter lika varierade som kockarna som skapat dem. Flödande cava och svalkande sangria, ibland är det lätt att låta sig förälskas. Kärleken och de härliga smaker hon fann på stadens restauranger gjorde att hon bestämde sig för att flytta. Hemma i ett vintrigt Västerås skapar krogens nye köksmästare Simon Carlsson en härlig mix för att Madame Josephine ska känna sig hemma när hon och Fernando besöker oss. Se där!

vinets dag Västerås

Öppettider:
Måndag: 11:00 – 14:30
Tisdag – torsdag: 11:00 – 22:00
Fredag: 11:00 – 00:00
Lördag: 16:00 – 00:00
Söndag: Stängt

Adress:
Slottsgatan 8, 722 11

 

 

Vill du hitta fler ställen där du kan fira vinets dag hittar du fler alternativ här
vin
vitt vin
rött vin
Frankrike
Italien
Spanien
vinets dag
champagne
mousserande