GÅ TILLBAKA

Hur väljer man vin till maten? Sommelier Patric Anderson hjälper på traven!

2 år sedan
Hur väljer man vin till maten? Sommelier Patric Anderson hjälper på traven!
Guestros smak- och vinskola med Patric Anderson, sommelier och ägare bakom verksamheterna i Officershuset, fortsätter med del två i artikelserien.

I vår första intervju fick vi lära oss de tio vanligaste sätten att beskriva vin på, läs mer om det här. I vår andra intervju med Patric berättar han om hur man väljer vin till maten. Vilket vin passar bäst ihop med vad, egentligen? Patric hjälper oss reda ut det!

Smak- och vinskola med Patric Anderson

Patric Anderson har en bakgrund som sommelier och är även en av ägarna bakom verksamheterna Bistro VinoteketLimone och Hörnet Officern som tillsammans går under namnet Officershuset.

Bistro Vinoteket har Sveriges bredaste vinlista till antal länder, nämligen 47 stycken! Under 2019 fick Bistro Vinoteket även ett omnämnande i den eminenta vinguide Star Wine List. I motiveringen från Star Wine List rekommenderas bland annat att testa Vinotekets VIB-list (Very Important Bottles) där man kan hitta sällsynta och exklusiva viner.

Intresset för att kombinera mat och vin – en ökande trend

– Trenden går mot att fler och fler är intresserade av att kombinera mat och vin, vilket är jättekul. Det klassiska att ha rött vin till kött gäller väl fortfarande i många fall, men många väljer att gå steget längre och tänka på vilket sorts vin och inte vilket rödpang som helst, förklarar Patric.

Guestros vinskola
Foto: Bistro Vinoteket på Instagram.

Hur ska man tänka då? Patric tipsar!

– Salt och fett är bra att kombinera med vin då fettet rundar av sträva tanniner och saltet lyfter fram vinets goda egenskaper. Syra i vinet dämpas av syrliga inslag i maten. Fruktigare viner med lite sötma är bra att kombinera med lite söta inslag i maten. Stark mat gör att vin med hög alkoholhalt kan upplevas eldiga (över 14% börjar alkoholen kännas tydligare), informerar Patric.

”Bryr man sig inte om så mycket om hur bilden på Instagram gör sig, utan mer på hur det smakar, ska man strunta i detta föråldrade sätt att kombinera.”

– Även textur är viktigt. Ett fullblod som en Cabernet Sauvignon från USA med mycket frukt, mycket alkohol och mycket kropp är toppen till en saftig köttbit med fet sås. De riviga tanninerna dämpas av feta såsen och fylligheten från frukten gör att vinet inte känns blaskigt ihop med köttet. Ett elegantare vin som en Riesling från Moseldalen passar bättre till en lättare tallrik med sushi. Den lilla restsötman som ofta finns i Tyska Mosel-viner gifter sig jättefint med den lilla sötman som finns i sushiris, tipsar Patric.

Men måste man hålla sig till de klassiska kombinationerna av vin?

– Bryr man sig inte om så mycket om hur bilden på Instagram gör sig, utan mer på hur det smakar, ska man strunta i detta föråldrade sätt att kombinera. Ta sill som exempel, som är en sorts fisk. Men smakar inlagd sill, stekt sill, rökt sill och surströmming lika? Knappast. Visst kan du välja utifrån att torsk är en vit fisk och det ser fint ut med vitt vin. Och samma sak med lax som kan kombineras med rosé. Men det är smaken man ska fokusera på. Inte vilket protein som man väljer, förtydligar Patric.
Hett tips!
– Våga prova. Hos oss på Vinoteket kan man beställa in Flight då man får tre olika viner i tre glas. Då kan man själv prova sig fram till vad man gillar bäst. Det är svårt att läsa sig till hur man ska kombinera mat och vin. Att testa sig fram är en mycket mer effektiv metod. Och dessutom mycket trevligare, rekommenderar Patric.
Limone
Hörnet Officern
Vinskola
Smakskola
Patric Anderson
Sommelier Patric Anderson