3
0
GÅ TILLBAKA

Historian bakom Vinylcaféet: “Kramar, pepp och ett lyssnande öra”

5 månader sedan
Historian bakom Vinylcaféet: “Kramar, pepp och ett lyssnande öra”

Susanne Croner driver idag Vinylcaféet i Västerås beläget i Saluhallen Slakteriet och hon är även skribent för Findie. Vi kommer i denna artikelserie få följa med Susanne och hennes syn på restaurangbranschen, hennes erfarenheter och tips och tricks längs vägen. Den här veckan berättar Susanne om Vinylcaféet. Ta reda på vad som inspirerade verksamheten och de olika aktiviteterna som finns. 

Sedan jag var liten så har musik och sång varit mitt största intresse här i livet. Varje dag efter skolan så åkte jag hem lycklig i hela mig för jag visste att jag skulle hem och sjunga vid min stereo med mikrofon och allt (inte samma teknik som det finns idag såklart) men jag var bara överlycklig av att få sjunga! Jag var med i flera talangjakter och vann några stycken. Jag sjöng Pernilla, Whitney, Kikki, Carola och Lena PH-låtar. Min första egna låt som jag skrev var jag i 10-11 års åldern. Har lätt för att skriva musik men svårt med sångtexterna.

Mellanstadiet inspirerade interiören

När jag gick i mellanstadiet så sparade jag på bilder, filmisar, affischer. Åkte runt på cykeln i början av 80-talet med min bästa vän Blomman på kvällarna och smög oss in i soprum och där det kryllade av pappersinsamlingar. Minns ännu doften av papper och sopor (hahaha) och när jag känner den idag så minns jag våra fnittriga stunder i källaren vid olika lägenhetshus i Hallstahammar. Åh, när vi hittade bilder på ABBA, Olivia Newton John, Goldie Hawn, John Travolta…. alltså det var som julafton varje gång. Sedan skulle man rättvist dela på bilderna för vi samlade på ABBA och Olivia och fick ihop många, många tusen bilder som sattes in i olika pärmar.

Vinylcaféet i Västerås

Det här hade jag velat säga till 13åriga Susanne 

Jag älskade också att sitta i mitt flickrum på den mjuka mattan och i mitt rum var kassettbandspelaren på och jag lyssnade på olika artister. Det var allt från Baccara, Queen, ELO, country till ABBA. Att sitta där i nattlinne med pärmar, papper, tejp, sax och en hel hög med alla bilder man samlat på sig… Det var nåt magiskt med det. En egen stund för mig själv! Ja man kan kalla det terapi och meditation nästan, ljuvligt! När jag nu skriver om det så har jag ståpäls på mina armar. Vilken kärlek! Jag hade velat säga till den 13-åriga Susanne att ”bara så du vet, så kommer du driva ett Vinylcafé år 2020!” Just sayin… Och allt jag gjorde då inspirerar interiören idag. Det är som att gå in i mitt tonårsrum!

“Det är ju hållbarhet om nåt”

Jag är en samlare, yes, så är det. Gamla härliga saker från förr är bland det bästa jag vet och därför är Vinylcaféet inrett på så sätt. Men det ska vara gamla franslampor, vinyler, musikböcker, noter, böcker /biografier, möbler, speglar – allt sånt liksom hittar sin plats i mitt hjärta. Gästerna älskar det! Verkligen! Det alla kunder i stort sett har gemensamt är ordet “WOW” när dom kommer in till oss. Ok, nu fick mina armar ståpäls igen.

Vinylcaféet i Västerås

Jag har också fått mycket grejer, dels från kunder som ska åka iväg och kasta saker. Dom tittar in hos mig först, och det är ju hållbarhet om nåt! Att vi tar hand om det.  Jag älskart!

Kramar, pepp och ett lyssnande öra

Jag tror att vi lyckats att hålla det mysigt med hjälp av alla minnen som finns på väggarna. Vissa gråter när dom t.ex ser Owe Thörnqvist på en vinyl, eller Beatles, Elvis, Madonna… Några står och säger, den skivan hade jag och den med! Några vill flytta in och bo på Vinylcaféet. Vi är inte ett Elvis/Marilyn Monroeställe utan vi har allt från 40-tal till nutid, väldigt blandat.
Jag tycker det är viktigt med omtanke och det lilla extra så det vill vi ge våra kunder. Kramar, pepp och ett lyssnande öra. Ibland så har det suttit ett gäng och börjat prata om t.ex. Metallica, ELO och om vissa låtar. Då sätter jag gärna på några låtar och reaktionen vi får – OMG. Den är priceless. Vi blir lyckliga och även kunderna!

“Jag vill peppa andra till att våga!”

Det har alltid varit viktigt att menyn och inredningen har en röd tråd. Och att jag älskar musik och sång och önskar att fler vill hoppa upp på scenen och köra en låt, läsa en dikt… vara kreativa. Jag vill peppa andra till att våga! Vi älskar ju när det tas bilder och filmas men också att inne hos oss ska man vilja prata med varandra och se varandra. Inte hålla på med mobilen hela tiden.

Vinylcaféet i Västerås

Menyn ändras ju om hela tiden förutom några rätter som vi känner går så bra att dom vill vi inte byta ut. Jag älskar att laga mat och gärna husmanskost, röror och smörrebröd. Vissa av rätterna har ju lite musiktema och det kommer det mer av.

“Det behöver inte vara perfekt men roligt”

Vi har ju en liten scen och jag tycker det är viktigt att få uppmärksamhet för något man tycker är kul att göra. Det behöver inte vara perfekt men roligt. Och tänk att få riktiga applåder från publiken! Inte bara en ”Gilla-knapp” på sociala medier. Som jag ändå älskar, men bra med både och. Musicquiz är ett exempel och så otroligt roligt! Jag älskar att sätta ihop olika teman och att stå framför ett fullt rum med musikintresserade är så galet wonderful! Jag gör gärna några lite svårare frågor för att dom ska få tänka till. Det är kul när man hör från publiken, “nuuu vet jag vilken det ääär” – då ryser jag!

Gästerna önskar även lite mer musik på scenen och det ska vi jobba för och har redan bokat in lite tjejer och killar som ska sjunga hos oss i vår.  Helt underbart!

Vinylcaféet i Västerås

Jag hälsar alla varmt välkomna till Vinylcafeet i Västerås framöver. Det går självklart att boka kalas, fest, kickoff, temafester, musikquiz och catering från oss. Vi älskar även när det är lite crazy och galet!

Kontakta via: 070-5943087
Adress:  Slakterigatan 6-10, Västerås 

Vinylcaféet Västerås
Susanne Croner
västerås vinylcafeet